Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics a róka, aki őrizni akarja a tyúkokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

ITM Mende Balázs, az Akadémiai Dolgozók Fórumának aktivistája, az MTA bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa felidézte, hogy a legutóbbi tüntetésen a pályázati rendszer ellen emelték fel legutóbbi tüntetésen a szavukat, akkor Palkovics kész helyzet elé állította az MTA tárgyalódelegációját: vagy lemondanak a kutatóhálózatról, vagy erővel elveszik. Mendét ez a tárgyalási stílus a védelmi pénzek beszedésének szituációjára emlékeztette, ami egyben a magyar tudományosság legjelentősebb kutatóhálózatának szétzilálása is.

Szavait fülsiketítő füttyszó kísérte.

Mende arra szólította fel a kutatókat, hogy most ne egymás ellenében határozzák meg önmagunkat, ne ütköztessék egymás álláspontjait arról, hogy mi a legjobb megoldás a kutatóhálózat átszervezésére, hanem egyvalamiben egyet kell érteni, mégpedig abban, hogy

a miniszter eljárása inkorrekt, rosszindulatú, és attól a tudósközegtől is távol áll, amiből maga Palkovics is a hitelességét próbálja meríteni.

„Sokan úgy érezhetik, ez a hajó elment, és a hálózatot leválasztják, de akkor a legtöbb féket és ellensúlyt kell beépíteni a megállapodásba” – a legjobb garancia erre a nyilvánosság Mende szerint.

Ő is hangsúlyozta, semmilyen komoly koncepciót nem mutatott be Palkovics, ami indokolttá tenné a leválasztást, a reformot. Ezen ponton újabb hangos „Mondjon le” skandálás indult, piros lapok lobogtak.

Végül a La Fontaine fabuláján keresztül példázta a szituációt Mende, amelyben a róka meggyőzi gazdát arról, hogy ő őrizhesse a tyúkokat, párhuzamot vonva a kutatóintézetek kiszervezésével az MTA alól.

 

Címlapkép: Mérce fotó