Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kamarás Katalin: Folyt a demoralizálás és a fárasztás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Akadémia „Vagyunk elegen, de nem csoda, hogy néhányan elfáradtak, ami nem csoda, hiszen folyt a demoralizálás, fárasztás” – jegyezte meg az első felszólaló, Kamarás Katalin – aki az MTA közalkalmazotti tanácsának elnöke is – miután körbe pillantott a résztvevők tömegén. Felidézte, hogy miután a februári elnökségi ülés után az MTA nem továbbította a pályázatokat, a pályázati forrásokat kormányhatározatra felszabadították, ám a kutatóhálózat akadémiai működtetésére azonban ez nem igaz, így a háború megnyerésétől meg messze áll az Akadémia.

Kamarás Katalin. Fotó: Mérce

Mint mondta, azt várják Palkovicstól, hogy egy minimum 30 oldalas dokumentumban, helyzetelemzéssel, célok, módszerek, ütemezés és a költségvetés részletezésével nyújtson be egy kiérlelt koncepciót az Akadémia átalakításáról, ugyanis erre még nem volt képes a miniszter.

Az MTA ezt a maga részéről megtette, 2018 októberében benyújtotta a minisztériumhoz – tett hozzá.

Az MTA tárgyalódelegációja és az ITM által megkötött szándéknyilatkozattal kapcsolatban szerinte tisztázni kell, hogy ez nem megállapodás, jóvá kell hagynia még az elnökségének és a közgyűlésnek is.

Szerinte patthelyzet állt elő a tárgyalásokban, tartalmilag üres, stílusában elfogadhatatlan a minisztérium javaslata.

Úgy vélik, a tárgyalások során mediátorra van szükség, erre a feladatra pedig a Leibniz Társaság, a németországi tudományos szervezetek szövetsége alkalmas, akik korábban kifejezték aggályaikat az átalakítás kapcsán. Végezetül elmondta, amíg a tárgyalások folynak, biztosítani kell a finanszírozást.