Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A harmadik rabszolgatörvény-ellenes tüntetés is véget ért, vasárnap folytatás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Feszültségből és könnygázból ma sem volt hiány a Kossuth téren, de összességében jóval békésebb hangulatú demonstráció volt a pénteki, mint a megelőző két nap tüntetései.

A mai tiltakozás a Kossuth téren kezdődött, ahol ellenzéki politikusok és a tüntetés szervezői mondtak beszédeket, ezeket visszaolvashatjátok az alábbi hírfolyamban. Ezt követően hosszú túrára indultak a tüntetők, lényegében egy hatalmas kört írtak le előbb a Nagy-, majd Kiskörút, aztán pedig a budai oldal érintésével, több helyütt füstbombák szegélyezték az útjukat.

Fotó: Markoszov Szergej

A Kossuth térre azt kilenc óra után értek vissza a tüntetők, ahol  már ugyancsak várta őket egy nagyobb demonstráló csoport.

Ezt követően aztán hasonló jelentek zajlottak le, mint szerdán és csütörtökön: érezhetően egyre feszültebbek lettek a tüntetők, hangos skandálásba kezdtek, üvegeket, apróbb tárgyakat és petárdákat is dobták a Parlament főbejáratának lépcsőjén álló rohamrendőrök közé, valamint több füstbomba is feltűnt.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

A rendőrség, amely ezúttal a lépcsőtől távolabb tartotta fel a tömeget, számos – bár tegnaphoz képest valamivel kevesebb – alkalommal könnygázzal válaszolt, és ma is emeltek ki tüntetőket a tömeg első soraiból.

A Kossuth téri feszültség aztán csillapodott, és a tömeg hirtelen újabb – tudósítóink szerint meglehetősen tempós – túrába kezdett, amely a Lánchídon keresztül a Várba, ezen belül is a Sándor Palota elé vezetett. Eközben folyamatosan morzsolódtak le a demonstrálók, Áder János rezidenciájánál már csak körülbelül 150-en voltak. Végül a Vár területén az egy adott ponton a járdára terelt tüntetők szétszóródtak, és gyakorlatilag az őket kísérő rendőrök kerültek létszámfölénybe.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

Az előző napokkal ellentétben – miután maga tüntetés is jóval békésebb volt összességében – tudósítóink sem láttak tömeges igazoltatásokat, a HVG.hu arról számol be, hogy a Kossuth téren történtek miatt három embert állítottak elő.

Így végződött tehát a zsinórban harmadik kormányellenes tüntetés a héten. Bár arról nem szólnak a hírek, hogy holnap folytatódna a tüntetéshullám, vasárnapra azonban újabb tiltakozó akciót hirdettek meg, méghozzá a Hősök terére.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs