Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gregor Anikó: Globális trend az oktatás privatizációja és a szegényebb diákok lemorzsolódása

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ELTE társadalomtudományi karának oktatója arról beszélt, szerinte a magyar oktatás lopakodó privatizációja, leépítése egy globális folyamatba illeszkedik bele. A piacosítás pedig azt jelenti, hogy rengeteg, nem annyira tehetős tanuló kiszorul az oktatásból, és diploma nélkül kénytelen elhelyezkedni.

Gregor szerint nem lehetséges a társadalmi nemek, és a „genderideológia” elleni kormányzati támadásokat annyival elintézni, hogy ez „a Habony-művek” újabb fabrikációja, hiszen a dolog ugyancsak egy, a genderszakok körüli világméretű vitába illeszkedik. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy valójában a „genderszakok” milyen célokat szolgáltak eddig, mennyire voltak képesek az alsóbb osztályok problémáit is megragadni, és mennyire váltak liberális identitáspolitikák áldozatává.

A másik lényeges kérdés amelyet Gregor Anikó felvetett, és ami a teljes világban a felsőoktatásban végbemenő folyamatokat befolyásolja, az az állam kivonulása az oktatás finanszírozásából, és a folyamatos piacosítás, hiszen éppen ez szünteti meg a társadalmi mobilitás, a szegényebbek felemelkedésének alapfeltételeit.