Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Szociológiai Társaság elnöksége is támogatja a rendezvény céljait

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jelentette be Wessely Anna PhD, a szociológiai tudományok doktora, az ELTE TáTK docense.

Előadásában kifejtette, a nemek között hatalmi viszonyoktól meghatározott különbségek vannak. Kiemelte, már évszázadok óta viták zajlanak a nők szerepéről, milyen képességeik, társadalmi lehetőségeik vannak.

Megemlékezett arról, évszázadok óta a nők céljának a házasságot állítják be – ezt érdemes összevetni a szociológia egyik alapító atyja, Durkheim írásával, melyben megállapítja: a férfiak nagyobb eséllyel lesznek öngyilkosok ha egyedülállók, míg a nők épp fordítva.

Simmel tanulmányaiból kiemelte, a szociológus – aki komoly figyelmet fordított a nemek közti egyenlőség kérdésére – igen korán felismerte, nem nőmozgalom van, mivel

a különböző társadalmi osztályokba tartozó nők különböző célokért harcolnak.

Wessesy kifejtette emellett, hosszú évszázadokon keresztül nők nem lehettek mesterek vagy művészek – hisz ezeket a foglalkozásokat inasstátusszal kellett kezdeni, nőket és lányokat pedig sokáig nem engedtek fiatal korukban nemhogy önállóan alkotni, de inasnak sem.

Jellemző volt azonban az is, hogy női művészek fontosabb műveit férfiaknak tulajdonítottak, míg a gyengébbeket az adott női alkotónak.