Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Piketty is támogatja a munkavállalók tüntetését a kizsákmányoló közbeszerzési szerződések ellen

Több mint száz világhírű közgazdász írta alá azt a nyílt levelet, amelyet az európai szakszervezeti szövetség, az UNI Europa koordinált és tett közzé, hogy támogassa a nélkülözhetetlen dolgozók Brüsszelben zajló tüntetését az uniós közbeszerzési szabályok reformja érdekében, amely reform javítaná a béreket és a munkakörülményeket. Az alábbiakban az UNI Global Union európai szakszervezeti szövetség közleményét közöljük.

A levél aláírói között szerepel Prof. Thomas Piketty és Prof. Isabella Weber is. A nyílt levél reformot sürget az uniós közbeszerzési szabályozásokban, amelyek „megerősítik a kollektív szerződéskötést és javítják a munkakörülményeket az olyan munkaerő-intenzív ágazatokban, mint a takarítás, a biztonsági szolgáltatások és az élelmiszeripar”.

A közgazdászok támogató levelét egy nappal azelőtt publikálták, hogy a nélkülözhetetlen dolgozók – többek közt takarítók, biztonsági őrök és élelmiszeripari dolgozók – kilenc európai országból Brüsszelben gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az uniós közbeszerzési szabályok által előidézett munkakörülmények romlása ellen. A dolgozók az alacsony bérekre, a veszélyes munkaterhelésre és arra panaszkodnak, hogy nem kapnak kellő elismerést azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a közösségek biztonságának, tisztaságának, és élelmiszer-ellátásának fenntartásáért tettek a Covid-19 világjárvány legsötétebb napjaiban.

Kétbillió euró

A közbeszerzés, vagyis az állami hatóságok által a magáncégekkel kötött szerződések áruk és szolgáltatások biztosítására, évi kétbillió eurót, azaz az Európai Unió GDP-jének körülbelül 14 százalékát teszi ki.

Az EU-ban ezen szerződések milliók munkaviszonyait határozzák meg, és a közbeszerzési normák jelentős hatással vannak a magánszektor béreire és munkakörülményeire.

A közgazdászok levelükben kijelentik: „A jelenlegi közbeszerzési gyakorlat – amelyekben az ajánlattétel során a legalacsonyabb ár dominál – olyan piaci körülményeket teremt, amely lehetővé teszik az ajánlattevők számára, hogy figyelmen kívül hagyják az olyan társadalmi kritériumokat – ilyenek a munkavállalói jogok és a méltányos munkakörülmények –, amelyek elengedhetetlenek a fenntartható gazdasági növekedéshez és a jó munkahelyekhez.” Az UNI Europa kutatása szerint az EU-ban minden második közbeszerzési pályázatot kizárólag a legalacsonyabb ár alapján ítélnek oda, gyakran a közbeszerzési szabályok miatt. Ez éles versenyt eredményez a cégek között, gyakran a dolgozók kárára.

Politikai iránymutatások

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke politikai iránymutatásai között bejelentette az uniós közbeszerzési irányelvek felülvizsgálatát az új mandátumban, amely feladatot Stéphane Séjourné, a jóléti és ipari stratégiai ügyekért felelős ügyvezető alelnök kapott meg.

Enrico Letta idén kiadott jelentése az európai egységes piac jövőjéről szintén hangsúlyozta a kollektív tárgyalások közbeszerzési politikába való integrálásának fontosságát. A közgazdászok szerint „a kollektív tárgyalások és a szakszervezeti jogok az igazságos munkaerőpiac alapvető pillérei”.

Mivel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette a közbeszerzési irányelvek felülvizsgálatát a következő mandátumban – zárják levelüket a közgazdászok – támogatjuk a nélkülözhetetlen dolgozókat és az európai szakszervezeteket abban a küzdelemben, hogy biztosítsák a méltányos munkafeltételeket, erősítsék a kollektív tárgyalásokat és a dolgozók hangját az ilyen kiszervezett szolgáltatások terén.

További jelentős aláírók között szerepel: Ann Pettifor brit közgazdász, Prof. Benjamin Braun német közgazdász, Prof. Roberto Veneziani olasz közgazdász, Andor László magyar közgazdász, aki az Európai Unió foglalkoztatási, szociális és befogadási biztosának korábbi tisztségviselője volt, illetve Scheiring Gábor – magyar közgazdász, szociológus, 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő.


A nyílt levél teljes szövege:

Mi, közgazdászok a világ minden tájáról, támogatjuk a nélkülözhetetlen dolgozók és szakszervezeteik követeléseit az uniós közbeszerzési szabályok reformját illetően, amely reform megerősítené a kollektív tárgyalásokat és javítaná a munkakörülményeket az olyan munkaerő-intenzív ágazatokban, mint a takarítás, a biztonsági szolgáltatások és az élelmiszeripar.

A Covid-19 világjárvány rávilágított a kiszervezett munkavállalók gazdasági jelentőségére olyan ágazatokban, mint a takarítás, a biztonsági szolgáltatások és az élelmiszeripar. Annak ellenére viszont, hogy ezek a nélkülözhetetlen dolgozók biztonságban és tisztán tartották, illetve élelemmel látták el közösségeinket a világjárvány legsötétebb időszakában, mind a köz-, mind a magánszféra gyakran csupán költségtényezőként tekint rájuk, nem pedig a társadalom egészségébe, biztonságába és jólétébe történő létfontosságú befektetésként. Másfél évvel azután, hogy a WHO bejelentette a Covid-19 világjárvány mint globális egészségügyi vészhelyzet végét, a nélkülözhetetlen dolgozók által tapasztalt szociális vészhelyzet vége még nem érkezett el.

Ezen túlmenően, sok nélkülözhetetlen dolgozó bevándorló – többségük nő –, akiket fenyeget a jobboldali erőszak. A szélsőjobb nem csupán a progresszív gazdasági politikákkal szemben használja fel politikai hatalmát, hanem tovább akarja rétegezni a munkaerőpiacot nemzetiség, vallás, nem és szexuális orientáció alapján.

Most azonban a nélkülözhetetlen dolgozók és szakszervezeteik Brüsszelben szerveződnek, hogy előmozdítsák az uniós közbeszerzési irányelvek progresszív reformját.

A közbeszerzés, vagyis az állami hatóságok által a magáncégekkel kötött szerződések áruk és szolgáltatások biztosítására, évi kétbillió eurót, azaz az Európai Unió GDP-jének körülbelül 14 százalékát teszi ki. Az EU-ban ezen szerződések révén milliók dolgoznak, és a közbeszerzési normák jelentős hatással vannak a magánszektor béreire és munkakörülményeire. Azonban a jelenlegi közbeszerzési gyakorlat — amelyek az ajánlattétel során a legalacsonyabb árra helyezik a fő hangsúlyt — olyan piaci feltételeket teremt, amely lehetővé teszi az ajánlattevők számára, hogy figyelmen kívül hagyják a társadalmi kritériumokat. Az uniós közbeszerzési irányelv árazásra helyezett elsődleges hangsúlya olyan további létfontosságú tényezőket is marginalizál, mint a munkavállalói jogok és a méltányos munkakörülmények, amelyek elengedhetetlenek a fenntartható gazdasági növekedéshez és a jó munkahelyekhez.

Mivel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette a közbeszerzési irányelvek felülvizsgálatát a következő mandátumban, támogatjuk a nélkülözhetetlen dolgozókat és az európai szakszervezeteket abban a küzdelemben, hogy biztosítsák a méltányos munkafeltételeket, erősítsék a kollektív tárgyalásokat és a dolgozók hangját ezekben a kiszervezett szolgáltatásokban. Támogatunk továbbá minden olyan progresszív erővel való együttműködést, amelyek a munkavállalók életszínvonalának és munkakörülményeinek javítására törekszik, függetlenül a dolgozók státuszától, identitásától és foglalkozásától.

Ezért támogatjuk a szakszervezeti mozgalom demonstrációját a közbeszerzések felülvizsgálatáért, amely 2024. október 1-jén Brüsszelben zajlik. A kollektív tárgyalás és a szakszervezeti jogok az igazságos munkaerőpiacok alapvető pillérei. Elengedhetetlen, hogy ezen elvek beépüljenek és érvényesüljenek minden közbeszerzési folyamatban.

A nyílt levél és az aláírók névsora ezen a linken hozzáférhető.

Rád is szükségünk van. Segíts meglendíteni a bajométer mutatóját, szállj be akár egy szerényebb összeggel a gyűjtésünkbe!

10 millió forintot kell összegyűjtenünk, hogy folytatni tudjuk a munkát.

Beszállok!