Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szentesen meghátrált a kormánypárt a művészeti gimnázium ügyében

Komoly aggodalmak merültek fel a nyár elején azzal kapcsolatban, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozata változatlan formában folytathatja-e a munkáját, a szülők felháborodása és egyes politikusok beavatkozása után most rendben, és a diákok, valamint szüleik kívánságainak megfelelően indult el a tanév Szentesen.

Júniusban ugyanis még arról volt szó, hogy Sipos Kitti Lídia igazgató, aki egyben a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje is volt, egyoldalúan felmondta a szerződést a gimnáziummal 1998 óta kapcsolatban lévő Keleti István Művészeti Iskolával, és helyettük a helyi Lajtha László iskolával szerződött volna a drámások képzésére.

Mint ahogy arról az országos sajtóban először a Mércén írtunk, az egyoldalú bejelentés komoly aggodalmat szült a tanulók és szülők között is, akik szervezkedni kezdtek.

Később helyi politikusok és a környékhez kötődő Varga Ferenc DK-s országgyűlési képviselő is beszállt az ügybe, az igazgató lépését ellenezve.

Varga most Facebook-oldalán jelezte, megítélése szerint „Pedagógusok, Szülők, Diákok és nem utolsó sorban egy tettrekész önkormányzati vezetésnek köszönhetően marad a több évtizede jól működő képzés a megszokott mederben.”

Hangsúlyozta azonban, mindez nem volt problémamentes, Sipos Kitti ugyanis – miután elveszítette saját önkormányzati választásokat – továbbra is próbálta akadályozni, hogy a Keleti István iskola és a gimnázium partnersége folytatódjon.

Ahogyan Varga bejegyzésében összegezte a történteket:

„Mivel a gimnázium vezetése megszakította az együttműködést mindenfajta előzetes egyeztetés és tájékoztatás nélkül a KIMI-vel, a szentesi önkormányzat támogatta egy helyiséggel a képzés megszűnése ellen tiltakozókat.
Persze ez így leírva túl egyszerűnek tűnik, de nem volt az, ugyanis az iskola vezetése lecserélte a zárat a Horváth Mihály Gimnáziumban lévő helyiségben, mely az önkormányzat saját tulajdonában áll.

Az önkormányzat azonban birtokvédelmet kért, és ebben az eljárásban nekik adtak igazat.

Újra zárat cseréltek, így mostanra szabad a bejárás.”

Az értékelések szerint a közvetlen veszély tehát elhárult, sőt, videón is látszik, ahogy a KIMI tanévnyitója a HMG-s diákok részvételével ugyancsak lezajlott:

A Horváth Mihály Gimnázium a dél-alföldi térségben gyakorlatilag az egyetlen, amely a budapesti intézmény segítségével, országosan is jelentős drámás színészképzést működtetett, a júniustól a nyilvánosság előtt zajló, helyi botránnyal ennek léte rövid időre megkérdőjeleződött, noha a középiskola vezetése nyilvánosan továbbra sem fejtette ki, erre a kísérletre miért volt szükség.

Az ügy fejleményeit természetesen a tanévnyitó után is megkíséreljük figyelemmel kísérni.

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

A fele már majdnem megvan, ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze!

Segítesz?