Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meggyilkolta feleségét egy Pest megyei férfi

A rendőrség tájékoztatása szerint augusztus 24-én, szombaton kaptak értesítést arról, hogy egy illető vérnyomokat talált a házában, és szülei eltűntek. A helyszínre érkező rendőrök kiderítették, hogy K. László galgagyörki házukban egy veszekedés során késsel négyszer mellkason szúrta feleségét. A késelés után K. László a hatvani kórházba vitte az áldozatot, majd elmenekült.

A 48 éves nőt már nem lehetett megmenteni, néhány órával később a kórházban elhunyt.

A férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság emberei még aznap este Budapesten elfogták, és kihallgatása után kezdeményezték előzetes letartóztatását, emberölés megalapozott gyanúja miatt.

A Mércén – a Patent Egyesülettel közösen – nem rég, augusztus elején számoltunk be róla, hogy idén már legalább nyolc nőt gyilkoltak meg férfiak Magyarországon. Ezeket az eseteket a Mérce következetesen nőgyilkosságként aposztrofálja, felhívva a figyelmet arra, hogy a  férfiak által nők ellen, tömegesen és módszeresen elkövetett erőszakfajták mögött az elkövetők jogosultságtudata és a nőket alacsonyabb rendűnek tekintő szemléletmód húzódik meg.

Tapasztalataink szerint a hatóságok sem a megelőzésben, sem a szakszerű esetkezelésben nem hatékonyak. A kormánynak hosszú évek óta semmiféle stratégiája nincs a nők elleni erőszak visszaszorítására, pedig Magyarországon mintegy 200 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban.

A PATENT Egyesület és a Mérce szerkesztősége úgy döntött, hogy a tudomásunkra jutó nőgyilkosságok és gyerekgyilkosságok eseteit mostantól egy számlálóval tesszük láthatóbbá közösségimédia-felületeinken, felhívva a figyelmet a tragédiák sokaságára mindaddig, amíg maga a rendszer is fenntartja ezt az erőszakot.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: A NANE fotókampánya a 16 akciónap keretében 2020-ban. / Eichner Hanna