Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Császármetszések érzéstelenítés nélkül, a kórházakba nem jut szappan – Joe Bident kérik Gázában dolgozó amerikai orvosok, hogy vessen véget a háborúnak

Bárcsak látnák a rémálmokat, amelyek oly sokunkat gyötörnek, mióta visszatértünk: álmokat a mi fegyvereink által megnyomorított és megcsonkított gyermekekről, és vigasztalhatatlan anyáikról, akik könyörögnek, hogy mentsük meg őket” – írja Joe Bidennek, Kamala Harrisnek és az USA vezető politikusainak címzett levelében az a 45 amerikai orvosból és ápolóból álló csoport, akik az elmúlt hónapokban önkéntesként dolgoztak Gáza kórházaiban. Az aláírók azonnali tűzszünet kikényszerítését, valamint fegyverembargót követelnek az Egyesült Államok kormányától. Az egészségügyi dolgozók július 25-én kelt levelét csaknem teljes egészében közöljük. A fordítás Tárkányi Péter munkája. 

„Soha életemben nem láttam még ennyi borzasztó sérülést, melyet ilyen kevés erőforrással kellett ellátnunk. A bombáink ezrével ölik le a nőket és a gyerekeket. Megcsonkított testük az emberi kegyetlenség mementója.”

Dr. Feroze Sidhwa, traumatológus és sürgősségi sebész

„Rengeteg halvaszületést és szülésbe belehaló anyát láttam – ezek az esetek könnyen megelőzhetők lettek volna, ha a kórházak normálisan működnek.”

Dr. Thalia Pachiyannakis, szülész-nőgyógyász

„Minden nap láttam csecsemőket meghalni. Egészségesen születtek, az anyjuk viszont annyira alultáplált volt, hogy nem tudott szoptatni. Nem volt tápszer vagy tiszta víz, amivel etetni tudtuk volna a kisbabákat, így éheztek.”

Asma Taha, gyermekgyógyászati szakápoló

„Gáza volt az első alkalom, hogy egy csecsemő agyát a kezemben tartottam. Az első a sok közül.”

Dr. Mark Perlmutter, ortopéd orvos és kézsebész

Tisztelt Joseph R. Biden Elnök Úr!
Tisztelt Kamala Harris Alelnök Asszony!
Tisztelt Dr. Jill Biden!

Negyvenöt olyan amerikai orvos, sebész és ápoló írja Önöknek e levelet, akik 2023. október 7-e óta önkéntes munkát végeztek a Gázai övezetben. Különböző civil szervezetekkel és az Egészségügyi Világszervezettel dolgoztunk együtt a Gázai övezet kórházaiban. Orvosi és sebészeti szakértelmünk mellett sokan közegészségügyi háttérrel, valamint humanitárius és konfliktusövezetekben szerzett tapasztalattal rendelkezünk. Többen Ukrajna brutális orosz inváziója idején láttunk el önkéntes egészségügyi szolgálatot. Néhányan közülünk az Amerikai Egyesült Államok hadseregének veteránjai. Többvallású és többnemzetiségű csoport vagyunk. Egyikünk sem támogatja az október 7-én palesztin fegyveres csoportok által Izraelben elkövetett borzalmakat.

Az Egészségügyi Világszervezet alkotmánya kimondja: „A világbéke és a biztonság alapvető feltétele valamennyi nép egészsége; ez pedig az egyének és államok legszorosabb együttműködésétől függ.” Ebben a szellemben írunk Önöknek.

Azon kevés semleges megfigyelő közé tartozunk, akiknek október 7-e óta engedélyezték a belépést a Gázai övezetbe. Széleskörű szakértelmünk és a Gázai övezetben szerzett közvetlen tapasztalataink révén, egyedülálló módon vagyunk képesek véleményt nyilvánítani bizonyos kérdésekben. Úgy véljük, meglátásaink fontosak lehetnek kormányunknak, mikor arról dönt, hogy tovább támogassa-e Izrael Gázai övezet ellen intézett támadását. Emellett kifejezetten jó rálátásunk van a Gáza ellen intézett izraeli támadás hatalmas emberi áldozataira, különös tekintettel a nők és a gyerekek szenvedésére.

Ez a levél gázai megfigyeléseink és tapasztalataink összefoglalója. (…)

Wounded Palestinians wait for treatment at the overcrowded emergency ward of Al-Shifa hospital in Gaza City following an Israeli airstrike on October 11, 2023, as raging battles between Israel and the Hamas movement continued for the fifth consecutive day. Medical supplies, including oxygen, were running low at Gaza’s overwhelmed Al-Shifa hospital as the death toll from five days of ferocious fighting between Hamas and Israel rose sharply on October 11 with Israel keeping up its bombardment of Gaza after recovering the dead from the last communities near the border where Palestinian militants had been holed up.. Photo by Atia Darwish apaimages

A levél és a függelék (a levél szerzői a Gázai inváziót tárgyaló függeléket is csatoltak – szerk.) bizonyítja, hogy a gázai áldozatok száma sokkal magasabb, mint ahogyan azt az Egyesült Államokban gondolják.

Valószínű, hogy a konfliktus halálos áldozatainak száma már most meghaladja az egészen elképesztő 92 ezer főt, ami Gáza lakosságának 4,2%-a.

Kormányunknak azonnal cselekednie kell, hogy megakadályozza a még súlyosabb katasztrófát. Mind Izraelre, mind a palesztin fegyveres csoportokra tűzszünetet kell kényszeríteni az Izraelnek nyújtott katonai támogatás megvonásával, valamint az Izraelre és az összes palesztin fegyveres csoportra vonatkozó nemzetközi fegyverembargó bevezetésével.

Meggyőződésünk, hogy ezt kormányunknak mind az amerikai-, mind a nemzetközi humanitárius jog alapján kötelessége megtenni, továbbá meggyőződésünk hogy ez az erkölcsileg helyes lépés.


Néhány kivételtől eltekintve Gázában gyakorlatilag minden ember beteg, sérült vagy egyszerre mindkettő. Ebbe beleértendő minden gázai önkéntes munkás, minden nemzetközi önkéntes és valószínűleg minden izraeli túsz is. Minden férfi, nő és gyermek. Gázai munkánk során széleskörű alultápláltságot tapasztaltunk mind betegeink, mind palesztin egészségügyi kollégáink körében. Gázában mindannyian gyorsan vesztettünk súlyunkból, annak ellenére, hogy kiváltságos módon jutottunk élelmiszerhez, és magunkkal vittük a saját, tápanyagban gazdag kiegészítő táplálékunkat. Fényképes bizonyítékunk van betegeink, különösen a gyermekek életveszélyes alultápláltságáról, amelyet készséggel megosztunk Önökkel.

Gyakorlatilag minden öt év alatti gyermek, akivel kórházban vagy kórházon kívül találkoztunk, köhögött és vizes hasmenése volt. Majdnem minden kórházi szobában voltak sárgaságban szenvedő betegek (ami ilyen körülmények között hepatitis A fertőzésre utal), és számos gázai egészségügyi kollégánkon is tapasztaltuk a tüneteket. A műtéti bemetszéseink megdöbbentően magas százaléka fertőződött el az alultápláltság, a lehetetlen műtéti körülmények, valamint a felszerelés, a gyógyszerek és különösen az antibiotikumok hiánya miatt. Az általunk kezelt terhes nők gyakran alacsony születési súlyú csecsemőket hoztak világra, és az alultápláltság miatt nem tudtak szoptatni. Ezáltal újszülöttjeik életveszélybe kerültek, mivel Gázában alig lehet ivóvízhez jutni. Ezek közül az újszülöttek közül sokan meghaltak. Gázában végig kellett nézzük, ahogy alultáplált kismamák mérgező vízzel készült tápszerrel etették alultáplált újszülöttjeiket. Soha nem felejthetjük el, hogy a világ magára hagyta ezeket az ártatlan nőket és csecsemőket.

Szeretnénk nyomatékosan felhívni figyelmüket a Gázában tomboló járványokra. Teljesen megdöbbentő, hogy Izrael folyamatosan és ismételten olyan területekre telepíti ki Gáza alultáplált és beteg lakosságát – akiknek a fele egyébként gyermek –, ahol nincs folyóvíz, sőt még WC sem áll rendelkezésre. Ez gyakorlatilag garantáltan a vírusos és bakteriális hasmenéses betegségekből és tüdőgyulladásokból fakadó széles körű halálozásához vezet, különösen az öt év alatti gyermekek körében. Aggódunk amiatt, hogy ismeretlen ezrek haltak már meg az alultápláltság és a betegségek halálos kombinációjában, és hogy további tízezrek fognak meghalni az elkövetkező hónapokban. Legtöbbjük kisgyermek lesz.

Általánosan elfogadott alapelv, hogy fegyveres konfliktusokban a gyermekeket ártatlannak tekintjük. Ennek ellenére e levél minden egyes aláírója kezelt olyan gázai gyermekeket, akik teljes bizonyossággal szándékos erőszak áldozatai lettek.

Konkrétan mindegyikünk napi szinten kezelt olyan tizenévesnél fiatalabb gyermekeket, akiket fejbe és mellkasba lőttek.

Biden doktor és Elnök Úr, bárcsak látnák a rémálmokat, amelyek oly sokunkat gyötörnek, mióta visszatértünk: álmokat a mi fegyvereink által megnyomorított és megcsonkított gyermekekről, és vigasztalhatatlan anyákról, akik könyörögnek, hogy mentsük meg őket. Bárcsak hallhatnák a kiáltásokat és sikolyokat, amelyeket a lelkiismeretünk nem enged elfelejteni. Látva, amit láttunk, nem tudjuk elhinni, hogy bárki továbbra is felfegyverzi azt az országot, amely szándékosan gyilkolja ezeket a gyerekeket.

Az általunk kezelt terhes nők különösen alultápláltak voltak. Akik közülünk terhes nőkkel dolgoztak, rendszeresen láttak olyan halvaszületéseket és anyák életének kioltódását, amelyek még a harmadik világ bármely egészségügyi rendszerében is könnyen megelőzhetők lettek volna. A császármetszések fertőzési aránya megdöbbentő volt. A nők érzéstelenítés nélkül estek át császármetszésen, és utána csak Tylenolt kaptak, mert más fájdalomcsillapító nem állt rendelkezésre.

Mindannyian tapasztaltuk, hogy a sürgősségi osztályokat krónikus betegségben szenvedők terhelik, például veseelégtelenség, magas vérnyomás és cukorbetegség miatt kezelést kereső betegek. Az intenzív osztályon a traumás betegeken kívül a legtöbb ágyat 1-es típusú cukorbetegek foglalták el, akik a gyógyszerhiány, valamint az áram és a hűtés elvesztése miatt már nem jutottak injekciós inzulinhoz. Izrael a gázai egészségügyi erőforrások több mint felét megsemmisítette, és átlagosan negyvenből egy gázai egészségügyi dolgozót megölt. Ezzel egyidejűleg az egészségügyi szükségletek tömegesen megnövekedtek a katonai pusztítás, az alultápláltság és a betegségek halálos kombinációja miatt.

A kórházakból, ahol dolgoztunk, alapvető felszerelések hiányoztak a sebészeti anyagoktól a szappanig. A kórházakban az áram- és internet hozzáférés rendszeresen leállt, nem volt tiszta víz, ugyanakkor a túlterheltség az ágykapacitás négy-hétszeresére rúgott. Minden kórházat a tűréshatáron túl terhelték le a biztonságot kereső, otthonukat vesztett emberek, a félbeszakadt kezelésük miatt szenvedő krónikus betegek, a súlyos sebesültek, akik jellemzően tömeges áldozatokkal járó támadások után érkeztek, valamint az orvosi ellátást kereső egyéb beteg és alultáplált emberek.

Ezek a megfigyelések és a függelékben részletezett, nyilvánosan hozzáférhető anyagok arra engednek következtetni, hogy a konfliktus halálos áldozatainak száma sokszorosa a Gázai Egészségügyi Minisztérium által közölt adatoknak.

Úgy véljük továbbá, hogy mindez bizonyítékul szolgál mind az amerikai fegyverek külföldi alkalmazására vonatkozó amerikai törvények, mind a nemzetközi humanitárius jog kiterjedt megsértésére.

Nem felejthetjük el a nők és gyermekek ellen irányuló elviselhetetlen kegyetlenség jeleneteit, amelyeknek mi magunk is szemtanúi voltunk.


Amikor gázai egészségügyes kollégáinkkal találkoztunk, egyértelmű volt, hogy alultápláltak, fizikailag leépültek, mentálisan pedig teljesen kikészültek. Rövidesen rájöttünk, hogy palesztin egészségügyes kollégáink Gáza – sőt talán az egész világ – legjobban traumatizált emberei közé tartoznak. Mint gyakorlatilag minden gázai ember, ők is elvesztették otthonukat és vesztettek el családtagokat. A legtöbben a kórházukban és annak környékén éltek a túlélő családtagjaikkal felfoghatatlan körülmények között. Bár továbbra is kimerítő munkarendben dolgoztak, október 7-e óta nem kaptak fizetést. Mindannyian tisztában voltak azzal, hogy egészségügyi munkájuk miatt Izrael célpontjai lettek. Ez nem más, mint a nemzetközi emberi jog lábbal tiprása.

Izrael a nemzetközi emberi jog legrégebbi és legszélesebb körben elfogadott rendelkezéseit – a kórházak és az egészségügyi dolgozók védettségét – veszi semmibe ezzel.

Gázában találkoztunk olyan egészségügyi dolgozókkal, akik korábban az Izrael által lerohant, majd lerombolt kórházakban dolgoztak. Az izraeli erők elhurcolták őket. Fogvatartásukról nagyjából hasonlóan számoltak be: a fogságban alig kaptak enni, folyamatosan fizikailag és pszichésen bántalmazták őket, és végül meztelenül dobták ki őket egy út szélére. Sokan elmondták, hogy színlelt kivégzéseknek és a bántalmazás és kínzás különféle formáinak voltak kitéve. Fájdalmasan sok egészségügyi munkatársunk mondta, hogy már csak a halált várja.

Palestinians inspect the damage following an Israeli airstrike on the El-Remal aera in Gaza City on October 9, 2023. Israel continued to battle Hamas fighters on October 10 and massed tens of thousands of troops and heavy armour around the Gaza Strip after vowing a massive blow over the Palestinian militants’ surprise attack. Photo by Naaman Omar apaimages

Kérjük, ismerjék fel, hogy Izrael szándékosan vette célba és rombolta le Gáza teljes egészségügyi ellátórendszerét, ezzel halálra, eltűnésre és kínzásra ítélve gázai kollégáinkat. Ezek a lelketlen cselekedetek teljes mértékben ellentétesek az amerikai joggal, az amerikai értékekkel és a nemzetközi humanitárius joggal.

Dr. Biden, Ön egész életében fiatalokkal dolgozott. Reméljük és imádkozunk, hogy nem fogja elfordítani a tekintetét azoktól a kimondhatatlan borzalmaktól, amelyekkel a gázai fiatalok ma szembesülnek. Olyan borzalmaktól, amelyeknek csak mi, amerikaiak vethetünk véget. Őszintén reméljük, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megállítsa, amit velük tesznek.

Biden Elnök Úr és Harris Alelnök Asszony! A probléma bármilyen megoldásának azonnali és tartós tűzszünettel kell kezdődnie.

Sürgetjük Önöket, hogy vonják meg a katonai, gazdasági és diplomáciai támogatást Izrael államtól, és vegyenek részt mind Izrael, mind az összes palesztin fegyveres csoport elleni nemzetközi fegyverembargóban mindaddig, amíg nem jön létre állandó tűzszünet, és amíg az Izrael és a palesztinok közötti jóhiszemű tárgyalások nem vezetnek a konfliktus végleges megoldásához.

Mindaddig:

  1. A Gáza és Izrael közötti valamennyi szárazföldi határátkelőt, valamint a rafahi határátkelőt meg kell nyitni az elismert nemzetközi humanitárius szervezetek előtt, annak érdekében, hogy akadálytalanul érkezzenek a segélyszállítmányok Gázába. A segélyszállítmányok biztonsági ellenőrzését az izraeli erők helyett független nemzetközi szerveknek kell végeznie. Ezeknek az ellenőrzéseknek a tiltott tételek világos, egyértelmű és közzétett listáján kell alapulniuk, és a tiltott tételek kifogásolására világos, független nemzetközi mechanizmust kell alkalmazni, amelyet az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala kell, hogy ellenőrizzen a megszállt palesztin területeken.
  2. Gáza lakossága számára biztosítani kell az ENSZ Vízügyi Szervezete által is előírt fejenként napi 20 liter ivóvizet.
  3. A Gázai övezetbe korlátozás nélkül be kell engedni az egészségügyi szakembereket, valamint az orvosi és sebészeti felszereléseket. Ennek magában kell foglalnia az egészségügyi szakemberek személyes poggyászában szállított tárgyakat is, biztosítva az Egészségügyi Világszervezet által előírtak szerinti tárolást, sterilitást és az időben történő leszállítást. Hihetetlen, de Izrael jelenleg megakadályozza, hogy bármely palesztin származású orvos Gázában dolgozzon, még akkor is, ha amerikai állampolgárokról van szó. Ez megcsúfolása az amerikai eszménynek, miszerint „minden ember egyenlőnek teremtetett”, és megalázza nemzetünket és szakmánkat. A mi munkánk életmentő. Palesztin egészségügyi kollégáink Gázában kétségbeesetten vágynak segítségre és védelemre, és mindkettőt megérdemlik.

Mi nem vagyunk politikusok. Nem állítjuk, hogy mindenre tudjuk a választ. Egyszerűen csak orvosok és ápolók vagyunk, akik nem hallgathatnak arról, amit Gázában láttak. Minden nap, amikor továbbra is fegyvereket és lőszert szállítunk Izraelnek, egy újabb nap, amikor nőket tépnek szét bombáink, és gyerekeket ölnek le az általunk küldött lőszerrel.

Biden Elnök Úr és Harris Alelnök Asszony, arra kérjük Önöket: vessenek véget ennek az őrületnek!

Mielőbbi cselekvést várva, tisztelettel:

Feroze Sidhwa, traumatológus és sürgősségi sebész

Mark Perlmutter, ortopéd orvos és kézsebész

Thalia Pachiyannakis, szülész-nőgyógyász

Adam Hamawy, plasztikai és helyreállító sebész

Bing Li, sürgősségi orvos

Thaer Ahmad, sürgősségi orvos

Tanya Haj-Hassan, sürgősségi gyermekgyógyász

Mohammad Subeh, sürgősségi orvos és ultrahang szakértő

Nahreen Ahmed, tüdőgyógyász és intenzív terápiás szakorvos

Ahmed Hassabelnaby, sürgősségi orvos

Talal Khan, nefrológus

Mahmoud G. Sabha, családorvos

Asma A. Taha, gyermekgyógyászati szakápoló

Imad Tamimi, arc-, állcsont- és szájsebész

Chandra Hassan, általános-, bariátriai-, minimálisan invazív- és robotsebész

Hani El-Omrani, szülészeti- és regionális aneszteziológus

Zaher Sahloul, tüdőgyógyász és intenzív terápiás szakorvos

Mike M. Mallah, traumatológus, akut-, sürgősségi- és általános sebész

Mohamed Elfar, plasztikai és helyreállító sebész

Hisham Qandeel, szív- és mellkassebész

Mohammed J. al-Jaghbeer, tüdőgyógyász és intenzív terápiás szakorvos

Waleed Sayedahmad, aneszteziológus

Amer Afaneh, traumatológus, akut-, sürgősségi- és általános sebész

Omer Ismail, traumatológus, akut-, sürgősségi- és általános sebész

Ammar Ghanem, tüdőgyógyász és intenzív terápiás szakorvos

Abeerah Muhammad, sürgősségi és intenzív szakápoló

Abdalrahman Algendy, aneszteziológus

Ayman Abdul-Ghani, szív- és mellkassebész

Mohamad Abdelfattah, tüdőgyógyász és intenzív terápiás szakorvos

Irfan Galaria, plasztikai és helyreállító sebész

Mohammed Khaleel, ortopéd orvos és gerincsebész

Salman Dasti, aneszteziológus és intervenciós fájdalomspecialista

Bashar Alzghoul, tüdőgyógyász és intenzív terápiás szakorvos

Lana Abugharbieh, traumatológiai-, műtő- és sürgősségi szakápoló

Rana Mahmoud, sürgősségi- és intenzív szakápoló

Tarek Gouda, sürgősségi szakápoló

Ndal Farah, aneszteziológus

Hina Syed, belgyógyász és idősgyógyász

John Kahler, gyermekgyógyász

Aman Odeh, gyermekgyógyász

Tamer Hassen, traumatológiai és sürgősségi szakápoló

Gamal Marey, általános, szív- és mellkassebész.

Ahmad Yousaf, belgyógyász és gyermekorvos

Ahmed Ebeid, aneszteziológus és fájdalomspecialista

Nadia Yousef, nefrológus

 

A levélről másolatot kap:

Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó

Anthony Blinken, külügyminiszter

Samantha Power, a USAID igazgatója

Benjamin Cardin szenátor, a Szenátus Külügyi Bizottságának elnöke

Jim Risch szenátor, a Szenátus Külügyi Bizottságának tagja

Michael McCaul képviselő, a Képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke

Gregory Meeks képviselő, a Képviselőház Külügyi Bizottságának tagja

Kiemelt kép: Palestinians inspect the ruins of Aklouk Tower destroyed in Israeli airstrikes in Gaza City on October 8, 2023. The death toll from the devastating Israeli war on the Gaza Strip has risen to 313 since early yesterday morning, with more than 1,990 others injured, according to medical sources. Photo by Naaman Omar apaimages