Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A közöny életveszélyes lehet” – mától a villamoson is megtanulhatjuk, hogyan segíthetünk a bántalmazott gyerekeknek

Miközben az idei évet nagyrészt meghatározó kegyelmi botrány rámutatott, milyen súlyos rendszerszintű hibáktól hemzseg a gyermekvédelmi ellátórendszer – amint sajnos a gyermekvédelmi törvény módosítása sem javít érdemben – , és mekkora a döntéshozók felelőssége mindebben, akik mostanra láthatóan teljesen el is engedték az ügyet, nem mehetünk el amellett sem, mi a szerepe a társadalomnak a gyermekek elleni erőszak észlelésében, jelzésében és megelőzésében. A gyerekek elleni visszaélések, erőszakos esetek jelentős része ugyanis a szemünk előtt, intézményeken kívül, sokszor családon belül is történik.

Ebben igyekszik eligazítást nyújtani Fővárosi Önkormányzat és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közös kampánya a gyermekbántalmazás ellen, a témát ugyanis ma is rengeteg tévhit és nagyfokú társadalmi közömbösség övezi.

„Veszélyes tévhit, hogy a kisgyermekkori élmények kevésbé fontosak, mert nem emlékszünk mindenre. Valójában az egyik legfontosabb faktor, hogy milyen környezetben nőnek fel a gyerekek. A gyermekkori élmények alapvetően határozzák meg a felnőttkori személyiséget. A gyerekeket ért minden visszaélés, bántalmazás, ideértve az érzelmi bántalmazást és az elhanyagolást is, egész életükre hatással lehet. Az élet első éveiben kapott figyelem és törődés a legegyértelműbb védőfaktor sokféle életvezetési, mentális és egészségügyi problémával, tévutakkal és devianciákkal kapcsolatban. A szerető, jól gondoskodó környezetben tud a gyermek testi, lelki, szellemi fejlődése megvalósulni. Ezt biztosítani nem könnyű! Ehhez a családoknak, gyermeket nevelő szülőknek szüksége van a TE figyelmedre, támogatásodra is!”

– olvasható a főváros kampányanyagában.

A június közepén induló tájékoztató kampány a gyermekbántalmazásra fókuszál, fő üzenete, hogy a gyermekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége, ezért fontos, hogy állampolgárként ne nézzünk félre, ha gyermekbántalmazást látunk vagy annak gyanúja merül fel bennünk. A kampány során az önkormányzat rendelkezésére álló hirdetőfelületeken, a villamos- és autóbuszmegállókban kihelyezett posztereken kívül a járművek belső tereiben, valamint egy hónapon át a Városháza Parkban is találkozhatunk a kampány fő üzeneteit tartalmazó figyelemfelhívó plakátokkal. Az ezeken szereplő állítások egyike a „Nincs megérdemelt pofon” például annak a káros tévhitnek az eloszlatására törekszik – amit annak ellenére, hogy Magyarországon 2005 óta zéró tolerancia van érvényben a testi fenyítéssel szemben, mégis gyakran hallunk –, hogy „egy pofonból megtanulja a gyerek a helyes viselkedést”.

De szó esik a verbális erőszakról, a családon belüli szexuális erőszakról, a kortárs bántalmazásról, a bántalmazott gyerekek eszköztelenségéről, és ad néhány konkrét tippet a kampány arra az esetre, ha valaki gyermekbántalmazást észlel – például segít megfelelő kérdéseket feltenni, és biztosítja a segítőket is arról, hogy nincsenek egyedül.

„Jól segíteni nem mindig könnyű. A gyerekeket körülvevő családok és más közösségek életébe kívülről belelátni nehéz, bármilyen beavatkozás sokszor súlyos kérdéseket vett fel. Ezekre nem kell egyedül választ találni! Mindig kérhetsz te is segítséget, és minden helyzetben van egy kicsi lépés, amit te is meg tudsz tenni!” –

olvasható egy plakáton.

A kampány készítői felhívják a figyelmet arra is, hogy egy felnőtt-gyermek kapcsolatban mindig a felnőtté a felelősség, így az ő felelőssége az is, hogy milyen eszköze van egy helyzet kezelésére.

A tévhitek eloszlatásán túl a kampány célja az is, hogy minél több érintett gyermekhez eljusson a Kék Vonal Alapítvány éjjel-nappal elérhető, ingyenes és anonim telefonszolgálatának elérhetősége is.

Ennek érdekében a plakátok mindegyikén szerepel a 116 111 telefonszám, ezen a szervezet képzett önkéntesei várják a gyerekek és fiatal felnőttek megkeresését, ha beszélgetnének valamiről, megosztanának egy nehéz történetet, vagy úgy érzik, segítségre van szükségük.  A 116 000 telefonszámon pedig azon felnőttek hívásait fogadja az Alapítvány, akik aggódnak egy gyermek biztonsága miatt és tanácstalanok, hogy kihez fordulhatnának segítségért.

A kampány előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2024. február 28-án elfogadta a „Fővárosi stratégia a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről” című szakpolitikai dokumentumot. A stratégia szerint a megelőzés területén a legfőbb problémák között szerepel az áldozathibáztatás, az erőszak hátteréről szóló tudás hiánya, és az érintettek hiányos ismeretei jogaikról és arról, hogy hová fordulhatnak segítségért. A stratégia ezért egyértelmű szerepet jelölt ki a Fővárosi Önkormányzat számára a lakosság tájékoztatásában, érzékenyítésében és konkrét feladatként írja elő, hogy „indítson a lakosság családon belüli erőszak és gyermekbántalmazás témájával kapcsolatos edukációját, szemléletformálását célzó kommunikációs kampányokat.”

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

A fele már majdnem megvan, ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze!

Segítesz? 

 

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán