Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A győriek véleményének figyelmen kívül hagyása következményekkel jár a Fideszre nézve” Interjú Pintér Bencével, Győr megválasztott polgármesterével

A legtöbb vélemény szerint teljesen esélytelen harmadikként állt bele Győrben a Borkai Zsolt volt, és Dézsi Csaba jelenlegi fideszes polgármester közötti háborúba Pintér Bence, volt újságíró, aki az Ungár Péter által kiadott Azonnalinál, és a helyi Ugytudjuk.hu-nál dolgozott korábban. Mégis győzött, igaz, szinte tisztán fideszes képviselő-testülettel, sőt, Dézsi fellebbezése után egy hétfői újraszámolással is szembe kell néznie. Mi az, amit megvalósíthatónak gondol Győrben az új polgármester? Őt kérdeztük.

Mérce: Az NVI-n jelenleg az áll, hogy 440 szavazattal nyertél. Csütörtöki hír, hogy Dézsi Csaba András esetleg újraszámolást kérhet Győrben is. Hogyan látod ennek az akciónak az esélyeit? Lehet még Dézsi polgármesterség Győrben?

Pintér Bence: Természetesen minden joga megvan arra a vesztes jelölteknek is, hogy újraszámolást kérjenek. Mivel helyt adtak a beadványnak a területi választási bizottságnál pénteken, az az érdekes helyzet állt elő, hogy Dézsi Csaba András gyakorlatilag hivatalos papírt szerzett arról, hogy az általa vezetett és felügyelt hivatali szervezet képtelen volt megfelelően lebonyolítani a szavazatszámlálást. Ez esetben talán nem az én alkalmatlanságom hangoztatásával kellene foglalkoznia.

Mindenesetre én kihívóként sem kérdőjeleztem meg eddig az általa felügyelt hivatali szervezet tisztességét és korrektségét a választási eljárásban, sőt, köszönöm az eddigi munkájukat.

A győri ipari park kérdését tematizáltad még újságíróként is, illetve a Tiszta Szívvel a Városért (TSZV) egyik fő kampányüzenete is ennek a projektnek az átgondolása volt. A földeladások, amelyek a környezethasználati engedély mellett a legfontosabb kérdések, elvileg őszig nem zárulnak még le. Mit tud tenni ez ügyben egy közgyűlési többséggel nem rendelkező, új polgármester?

A kormány és a fideszes önkormányzat megpróbált a győriek fölött átnyúlni az elmúlt öt évben, amikor akkumulátorgyárat próbáltak Szentivánra hozni, és különösen veszélyes ipari övezetet akartak kialakítani a város szentiváni városrészében a lakosság beleegyezése nélkül. A politikai következmények láthatóak: a győrszentiváni körzetet 70 százalékkal nyerte meg az a civil szervezet, ami összefogva a helyi lakosokat keményen tiltakozott az átminősítés és az akkumulátorgyárral szemben.

Illetve Győr városa leváltotta a fideszes polgármestert. A győriek véleményének figyelmen kívül hagyása politikai következményekkel jár a Fideszre nézve, ez egyértelmű innentől kezdve, ezt figyelembe kell vennie a fideszeseknek a közgyűlésben.

Mi az, amit az első száz napban Pintér Bence mint polgármester el tud érni Győrben?

Első lépés az átláthatóság lesz, ez napok és hetek alatt teljesíthető. Az első feladat, amit kiadok a városi cégek vezetőinek, hogy rakják ki az internetre az általuk kötött szerződéseket, minden adatot, amit a törvényi előírás megkövetel. Aki ezt a feladatot nem teljesíti, annak megköszönjük a munkát. Természetesen a győri polipot és kisgömböcöt is átvilágítjuk.

Az első lépéshez kapcsolódóan ki fogunk alakítani egy átláthatósági szobát is, oda bárki bejöhet, beülhet és jegyzetelhet, elolvashatja a szerződéseket.

Második lépés, hogy az asztalomnál kell leadni a városi cégvezetőknek és a város cégeinél semmit sem csináló városi politikusoknak a luxus bérautók kulcsait. Óvodákra, dolgozókra és a gyerekekre költjük a pénzt luxusautók helyett. Nem fog ártani egyébként se, ha a városi cégek vezetői és a politikusok busszal és biciklivel járnak, legalább látni fogják a várost és a problémákat.

Harmadik lépésként visszahívjuk azokat, akiket Dézsi Csaba András ámokfutása űzött el. Ugyanígy a partneri viszony visszaépítésére törekszünk a győri vállalkozókkal, valamint a környező településekkel is.

Ezekhez a szimbolikus lépésekhez nincs szükségünk a közgyűlés támogatására. Amiben szükségünk van rájuk, az az óvónők, önkormányzati cégeknél dolgozók, színházi dolgozók igazságos bérrendezése; a marcalvárosi Kiserdő átminősítése, hogy jogilag is erdő legyen; az Aranypart megfizethető, de minőségi szabadstranddá fejlesztése, hogy legyen alternatívája a 23 milliárd forintos, nem működő fürdőnek. A bérlakásállomány átvizsgálása után pedig el kell döntenünk, hogy milyen irányban lép tovább Győr, hogy enyhítse a lakhatási szegénységet a városban.

Viszont a győrieknek tudniuk kell, hogy a következő hónapokban egészen őszig, a mandátumok lejártáig, a Fidesz által megalkotott szabályok miatt, még a most leváltott városvezetés és közgyűlés fogja hozni a döntéseket.

Hogyan sikerült az a TSZV-nek és Pintér Bencének, ami előtte sem Glázer Tímeának, sem Pollreisz Balázsnak nem jött össze? Mi hiányzott ott, ami itt megvolt?

A jó csapat, a jó jelöltek, a jó program és a sok munka!

Kiemelt kép: Pintér Bence beszédet mond a bosszútörvény és az akkumulátorgyárak elleni tüntetésen Fotó: Dián Ákos