Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bírói hiba miatt kerültek ki az „antifa-ügy” elsőrendű vádlottjának személyes adatai

Egy bírói hiba következtében kerülhetett nyilvánosságra Ilari Salis, a hazai sajtóban „antifa-ügyként” elhíresült eljárás elsőrendű vádlottjának budapesti tartózkodási helye. A múlt héten óvadék ellenében házi őrizetbe engedett olasz nő címét a legutóbbi, május 24-én tartott tárgyaláson a bíró felolvasta, majd hiába kérte az érzékeny adat törlését a jegyzőkönyvből, és szólította fel a teremben lévő sajtómunkatársakat, hogy azt semmilyen formában ne jelentessék meg, a kuruc.info szélsőjobboldali portál mégis közreadta azt. A pontos cím megjelenése után egyes neonáci és újfasiszta csatornákon már a hétvégén úgy terjesztették azt, hogy

„ aki szeretne vele folytatni egy világnézeti vitát, akkor az alábbi címen találhatja meg.”

Az ügyben megkerestük Dr. Magyar Györgyöt, Ilaria Salis védőjét, aki szerint egy malőr történt, ami azonban nem jelent  „bírói műhibát”. Ennek ellenére, mivel védence házi őrizetben van, így az esetleges fenyegetések szerinte inkább csak „hangulatkeltések”. Bár „a rosszindulatú kellemetlenkedés határtalan” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy miután kifogásolták és jelezték a bíróságnak, hogy az adatok érzékeny személyes információk, azokat törölték a jegyzőkönyvből, és az első tévesztés után már nem hangoztak el többször.

„A hatóságok nem engedhetik, hogy őt bárki befolyásolja vagy akadályozza a jogai gyakorlásában az eljárás során. Akár rendőri védelmet is kérhet. De a nagykövetség is szükségszerűen gondoskodik a védelméről, hogy ha mégis el kéne hagynia a helységet, ahol tartózkodik. De a kijelölt ingatlant csak engedéllyel hagyhatja el”

– mondta el a Mércének Magyar György. Hozzátette, egyelőre nem terveznek lépéseket tenni a címet közreadó orgánumokkal szemben, de a hibát és annak következményeinek jelzését a bíróság felé még mérlegelik, az érintett ügyfél álláspontját kell elsősorban figyelembe venni. Nem lenne szerencsés a hivatalos fellépés, mert azzal csak táptalajt biztosítanának az esetleges bajkeverőknek.

A témában kikértük Dr. Kadlót Erzsébet büntetőjogi ügyvéd véleményét, aki 17 éves bírói pályafutással a háta mögött lapunknak úgy fogalmazott:

”Ez egyszerűen hiba, ilyet nem csinálunk.

A bírónak kell intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy ne álljon elő az a helyzet, hogy illetéktelen személyek megszereznek bármilyen személyes adatot, amivel vissza tudnak élni.”

A jogász szerint, mivel a büntetőeljárásról szóló törvényben (BE) nincs egyértelmű előírás a hasonló helyzetekre, hogy hogyan kell eljárni nyilvánosság előtt, így a „józan észre és az alkotmányosságra” tudnak ilyenkor támaszkodni. De a bíróság abban is korlátozott, hogy hogyan lépjen fel olyan esetben, amikor (a mostanihoz hasonlóan) már kikerültek az érzékeny adatok: egy közlemény vagy felhívás kiadásán túl nem tud érdemben tenni.

Kadlót felidézte azt is, hogy nem ismeretlenek a kuruc.infó és az ahhoz kötődő szélsőjobboldaliak módszerei: 2006-ban a rendőri lovas attak ügyében eljáró bírók címét hasonló módon szivárogtatták ki, és próbáltak meg nyomást helyezni rájuk. De ugyanígy késztették lemondásra Dr. Ignácz György bírót, aki a terrorcselekményért elítélt Budaházy ügyét vezette. 

„Neki megszerezték a címét, telefonszámát, fenyegették őt és a kisgyerekeit is”

– fogalmazott Kadlót. Azzal kapcsolatban, hogy az ügyben több kritika is érte a hazai igazságszolgáltatást, miután az előkészítő tárgyalásra vezetőszáron, kéz- és lábbilincsben vitték a tárgyalóterembe a vádlottat  – ami miatt az olasz külügyminiszter is megkereste magyar kollégáját –, úgy fogalmazott:

„Őszintén szólva örültem az olasz állam fellépésének. Magyarországon elfogadja a társadalom, a közvélemény, hogy rabláncon húzogatva mutatnak embereket. Én ezt nem fogadom el. Ez ellen tiltakozott az olasz állam is, hogy oké, lehet büntetőeljárás alá vonni EU-s olasz állampolgárt, meg is lehet büntetni, ha ő bűncselekményt követett el. De azért a világsajtó előtt. Ez a kép kitörölhetetlen, és az internet nem felejt, örök életére ott lesz, hogy őt rabláncon huzigálták. Én voltam Finnországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Spanyolországban, tárgyalótermekben –

ott ilyen nincs.”

Ilaria Salis, aki jelenleg az Alleanza Verdi e Sinistra (Zöld és Baloldali Szövetség – AVS) listavezetője az olaszországi európai parlamenti választásokon, az ország északnyugati régiójában, a tavaly januárban a ”Becsület-napja” környékén szélsőjobboldaliakkal szemben elkövetett támadások ügyében áll a bíróság előtt. A vád vele szemben életveszélyt okozó testi sértés bűnszervezetben elkövetett kísérlete.

Ilaria Salis, a sajtóban „antifa-ügy”-ként elhíresült 2023-as szélsőjobboldaliak ellen elkövetett támadások elsőrendű vádlottja a Fővárosi Törvényszéken, 2024 május 24-én. Fotó: Marta Massa

Az ügyészség a januárban tartott előkészítő tárgyaláson 11 éves börtönbüntetést ajánlott fel Salisnak vádalku keretében, amit ártatlanságára hivatkozva nem fogadott el. Két német állampolgár is a bíróság előtt állt az ügyben, akik közül az egyik beismerő vallomást tett, és 3,5 év fegyházra ítélték. A múlt pénteki tárgyaláson Salis már bilincs nélkül jelenhetett meg, miután egy nappal korábban kiengedték a Gyorskocsi utcai börtönből 15 hónap után. A bűnügyi felügyeletet 16 millió forintos óvadék ellenében rendelte el a bíróság. Salis családja és támogatói abban bíznak, hogy a nő hamarosan hazatérhet Olaszországba, hogy ott folytatódjon házi őrizete – írta az Ansa olasz hírportál.

Az ügy tárgyalása előreláthatólag ősszel folytatódik, eddigre fordíthatják le ugyanis a védelem kérésére a vádirat és a bizonyítékok teljes anyagát a vádlott anyanyelvére, azonban, ha mandátumot szerez a június 9-i választáson, akkor a mentelmi jogával élve felfüggeszthetik az eljárást vele szemben.

A tavalyi támadásokról, azok hátteréről és az azokból kinőtt, ártatlanok ellen indult fideszes lejárató hadjáratról itt írtunk bővebben.

Ha a magyar médiatér szerinted is szegényebb és szürkébb lenne a Mérce nélkül, arra kérünk, segíts te is! Szállj be akár 1000 forinttal! 

Címlapkép: Marta Massa