Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár az év eleji nyugdíjemelés már oda, az idősek a novemberi korrekcióra sem számíthatnak bizonyosan

Az év első öt hónapjában a nyugdíjas infláció az általánosnál lényegesen magasabb volt, s bár a nyugdíjas szervezetek évközi nyugdíjemelést követelnek, a korrekcióra egyre kevesebb az esély – derül ki a Népszava írásából.

Általában az év eleji nyugdíjemelést novemberben vizsgálja felül a kormányzat, s ha úgy találja, hogy a nyugdíjemelés mértéke az évközi infláció mértéke alatt marad, akkor korrekciót hajt végre. Az elmúlt két esztendőben azonban nyári rendkívüli kiigazításról is döntött a kormány. S bár erről törvényi szabályozás nincsen, a 2023-as hatalmas infláció, amely a nyugdíjasokat az általános infláción felül érinti, indokolná, hogy már idén nyáron visszamenőlegesen emeljen a kormányzat a nyugdíjakon.

Erre azonban a szándék nem látszik.

A Népszava megkérdezte Farkas András nyugdíjszakértőt, aki elmondta, hogy az év első öt hónapjában a nyugdíjas infláció az általánosnál lényegesen magasabb volt. Jelesül januárban 27,4-, februárban 26,9-, márciusban 26,7-, áprilisban 25,3-, májusban 22,9 százalékos. Ez már eleve indokolhatná, hogy a novemberi korrekcióig ne várjon a kormány.

Ám a helyzet súlyosabb, ha tekintetbe vesszük, hogy az élelmiszerek ára az átlagos infláción felül nőtt. A nyugdíjasok zöme pedig leginkább élelmiszerre költ, tehát őket az áremelkedés is jobban érinti.

Az év első öt hónapjában az élelmiszerek ára átlagosan közel negyven százalékkal emelkedett: januárban 44-, februárban 43,3-, márciusban 42,6-, áprilisban 37,9-, májusban 33,5 százalék volt. Mint ahogyan arról a Mérce is beszámolt, már februárban látszott: a nyugdíjemelés mértéke túl csekély. Alig találtunk olyan termékeket, amelyekből többre futotta volna év elején, mint az előző év azonos időszakában.

A lap a hétfői kormányinfón kifaggatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy mikor korrigálják a nyugdíjemelést. Gulyás azt mondta, hogy  jövő év január elsejével lesz rendes nyugdíjemelés, novemberben pedig csak akkor emelnek, ha ez indokolt.

A megszólaltatott nyugdíjszakértő úgy véli, hogy ha júniustól decemberig havonta két százalékkal csökken az infláció, még akkor is novemberben 3,9 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés lenne indokolt. Ám a kormányzat csak becsült adatokkal dolgozhat.

S mivel a kormány kommunikációjából az derül ki, hogy 15 százalékot nem meghaladó inflációra számít, meglehet nemhogy a nyári hónapokban, de még novemberben sem kényszerül arra, hogy nyugdíjemelést hajtson végre.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa attól tart, hogy a kormányzat a sejthető módon jár el, s hiába a hatalmas infláció, az elképesztő élelmiszerár-robbanás, a jövő év januárjáig semmiféle emelésre sem számíthatnak az idősek.

Nézetük szerint azonban nemhogy a novemberi korrekció, de a nyári is indokolt.

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke arról beszélt, kizártnak tartják, hogy az infláció 15 százalék alatt maradna. Ő, ahogy több szakértői műhely is, 18-19 százalék körülit tart valószínűnek. Juhász szerint míg a kormány a számokkal trükközik, addig a januári nyugdíjemelést már felemésztette az infláció, az idősek pedig hónapról hónapra egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

(Népszava, Mérce)
Címlapkép: MTI/Móricz-Sabján Simon