Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkolhatnak Győrben, mert egy autóipari beszállító az inflációt sem meghaladó béremeléssel rukkolt elő

Sztrájkbizottság alakult a WKW Hungária Kft. német autóipari beszállító győri telephelyén. A Vasas szakszervezet a sztrájk lehetőségét is felvetette, ha nem teljesülnek a sztrájkbizottság követelései.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség kedden a Mércéhez is eljuttatott közleménye szerint a cég április 1-vel egyoldalú béremelést hajtott végre, ugyanakkor a béremelés összege a dolgozók többségénél még az infláció mértékét sem közelítette meg. A közleményben az áll, hogy a helyi Vasas alapszervezet tárgyalásokat kezdeményezett, hogy a reálbérek értéke ne csökkenjen, ez azonban a „munkáltató elzárkózó magatartása miatt” nem vezetett eredményre.

A dolgozók azt követelik, hogy az év elejéig visszamenően most mindenkinek, egységesen bruttó 40 ezer forintos fizetésemelés járjon. Ahhoz pedig, hogy a követelésüknek nyomatékot adjanak, sztrájkbizottság alakult a WKW Hungária Kft. telephelyén.

A közlemény szerint a Vasas Szakszervezeti Szövetség bízik a bérek tárgyalásos úton történő rendezésében. A Vasas egyben jelezte, hogy adott esetben a „nyomásgyakorlástól” sem riad vissza.

A 24.hu híroldal megszólaltatta László Zoltánt, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét, aki megjegyezte, hogy:

„Ha odáig jutnunk, hogy nem sikerül megállapodni, sztrájk is lehetséges.”

László Zoltán jelezte, hogy nem céljuk a sztrájk, abban eszközt látnak, és továbbra is bíznak a megegyezés lehetőségében.

A híroldal emlékeztet rá, hogy a WKW Hungária Kft. a WKW Group leányvállalata, amelynek Magyarországon kívül az Egyesült Államokban, Kínában, Németországban, Franciaországban és Tunéziában van még telephelye.

(Közlemény, 24.hu)