Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefogtak a tanárok az egészségügyisekkel, és már a második napon engedett nekik a kormány Lettországban

Véget ért a háromnapos országos tanársztrájk Lettországban – adta hírül a lett közmédia.

A pedagógusok munkabeszüntetésében mintegy 19 ezer dolgozó vett részt.

A sztrájkot – a magyar tanársztrájkhoz hasonlóan –egy tüntetés előzte meg hétfőn, amelyhez több mint ezer egészségügyi dolgozó is csatlakozott.

Érdekesség, hogy Krišjānis Kariņš lett miniszterelnök hétfőn együtt vonult a tanárokkal, akik a kormánya ellen tüntettek.

A sztrájk második napján már tárgyalni kezdett a szakszervezet és a kormány, és a munkabeszüntetés végére egy előzetes megállapodásra jutottak, amelynek keretében további, az oktatási dolgozók szélesebb rétegeire kiterjedő béremelésről egyeztek meg, amelyhez további 4,168 millió eurót különít el a lett kormány.

A Lett Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (LIZDA) elnöke, Inga Vanaga elmondta, hogy további egyeztetésekre kerül sor, az önkormányzatokkal együtt hamarosan kiértékelik a megállapodást, és felmérik, hogy az összeg elegendő-e a kielégítő béremelésre, „nem kizárva azt, hogy további tiltakozásokra kerülhet sor”.

Ahogy arról előző cikkünkben beszámoltunk, a szakszervezet azt követően döntött a sztrájk mellett, hogy a kormányzat nem tartotta magát az érdekképviselettel kötött tavalyi megállapodásához.

A tavalyi megállapodás az infláció alatti béremelést (a legrosszabbul kereső pedagógusok bérét 7,50 euróról 8,50 euróra, 14 százalékkal nőtt volna) és a szektornak szánt többlettámogatást helyezett kilátásba, de az ígéretek elmaradtak a szakszervezet eredeti követeléseitől.

Ráadásul a kormány  az „oktatási rendszer racionalizálásától” tette mindezt függővé. Mint tudjuk, ez a gyakorlatban a legtöbb esetben leépítéseket, és nagyobb munkaterhelést eredményező átszervezéseket jelent.

Az In Defense of Marxism szerzője szerint a mostani sztrájkoknak azért van kiemelt jelentőségük, mert Lettországban a kapitalista restaurációt követően alig volt sztrájk: az OECD adatai szerint 1991-től 2010-ig ezer lakosra vetítve évente 0. A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború által katalizált válság miatt azonban egyre érezhetőbb a társadalmi elégedetlenség.

Iratkozz fel régiós hírlevelünkre!

Elindult az East European Context (EEC) hírlevél pilot verziója, amely a következő időszakban heti egy alkalommal jelenik meg a régió baloldali szempontból releváns híreivel, eseményeivel, diskurzusaival. A hírlevelet az ELMO kelet-európai rendszerkritikus médiaplatform adja ki, az összeállításán pedig a Mérce számos más régióbeli szerkesztőséggel dolgozik közösen.

A hírlevélre itt tudtok feliratkozni: