Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több földet foglal el az agrobiznisztől a brazil Földnélküli Munkások mozgalma

Ez a cikk több mint 1 éves.

Már nem csak a visszaválasztott Lulatól kell tartania a bolsonaristáknak, a két milliós tagságú Földnélküli Munkások Mozgalma is egyre több földet foglal el – figyelmeztet a Financial Times.

A lap attól tart, hogy a baloldali elnök kormányzása alatt újra megerősödhet az 1984-ben alapított, marxizmus által inspirált mozgalom, amely az elfoglalt földeken lakásokat épít és mezőgazdaság művelésébe kezd a megélhetésért.

„Azért nyertük meg a választást, hogy harcolni tudjunk és jogokat nyerjünk, ami a mi esetünkben a föld” – mondta João Paulo Rodrigues, a mozgalom koordinátora.

Lula egyébként azt ígérte, hogy segíteni fogja a kisgazdákat, ugyanakkor a kormánya nyilvánvalóvá tette, hogy ellenzi a földfoglalásokat.

Jair Bolsonaro a fegyvertartási törvények enyhítésével segítette a vidéki földbirtokosokat, ezért elnöksége alatt visszaesett a földfoglalások számra.

A Világbank adatai szerint Brazília a világ 10 legegyenlőtlenebb országa közé tartozik. 2021-ben csaknem 18 millió brazil élt rendkívüli szegénységben, napi 1,90 dollár alatti bevétellel. A Földnélküli Munkások szerint a brazíliai rabszolgaság öröksége és az érdemi földreform történelmi hiánya áll az ország szélsőséges egyenlőtlenségének hátterében.

Az idei foglalások különös figyelmet kaptak, mert a világ egyik legnagyobb cellulóz- és papíripari vállalata, a Suzano által üzemeltetett eukaliptusz-farmokat célozták. Múlt hónapban körülbelül 1700 aktivista, transzparenseket és zászlókat lengetve behatolt a vállalat három ingatlanába az északkeleti Bahia államban, és azt követelték, hogy a cég teljesítse ígéretét és telepítsen több mint 600 családot a területre.

Ezalatt Bahiában történt egy másik foglalás is, amelyben 150 aktivista is részt vett. A foglalás során a rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le, majd bekerítették és kiűzték az aktivistákat a farmról.

Címlapkép: Wikimedia Commons