Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hozzávetőlegesen minden tizedik tanár sztrájkolt ma

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hozzávetőlegesen a pedagógusok 10 százaléka vehetett részt a mai sztrájkban, tudta meg a Mérce. A csütörtökre és péntekre hirdetett tanársztrájkhoz ezúttal a szakképzésben dolgozók is csatlakoztak.

Csütörtökön és pénteken tartják az újabb országos pedagógussztrájkot. Az eseményt, amely a hónapok óta tartó gördülő sztrájkot váltja fel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azért hirdette meg a közoktatásban és a szakképzésben dolgozók számára, mivel a megítélésük szerint a kormány érdemben semmilyen követelésükre nem reagált.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Mércének elmondta, hogy a sztrájkban hozzávetőlegesen a pedagógusok 10 százaléka vett részt, de pontosabb adatokkal csak a jövő hét derekán fognak tudni szolgálni.

Totyik jelezte azt is, hogy a PSZ arról értesült, miszerint egy iskolában a sztrájk miatt összehívták a tantestületet. Nézete szerint az intézményvezető „megfelelési kényszere” játszhatott ebben szerepet, semmint hogy a tankerület ez esetben büntetné a sztrájkban részt vevő iskolát.

Az érdekképviseletek ma és holnap a pedagógusok béremeléséről, egyben pedig a készülő új státusztörvényről egyeztetnek a kormány képviselőivel.

A szakszervezetek már korábban jelezték, hogy a kétnapos sztrájk intézményenként és személyenként is eltérő lesz: akad, ahol egész nap nem dolgoznak, van, ahol három-négy, vagy csak egy órát nem tartanak meg.

A pedagógusok ezúttal ugyanazokat a követeléseket hangoztatták, amelyeket a tavaly októberben alakult sztrájkbizottság lefektetett. Ezekhez képest annyi a változás, hogy követelik a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó, tavaly nyári törvény visszavonását is. Ez arról rendelkezik, hogy a pedagógusoknak sztrájk idején is meg kell tartaniuk az órák legalább 50 százalékát.

Az eredeti követelések közt szerepel többek közt a pedagógusbér minimálbérhez kötése és a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók béremelése is, továbbá hogy a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje ne haladja meg a 22 órát, és hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek hetente 40 óra helyett csak heti 35 órára legyenek beoszthatók, heti öt órát felkészüléssel tölthessenek. Ezek közül, figyelmeztet a Magyar Hang, csak az utóbbi került be a pedagógusok jogállásáról szóló új törvény tervezetébe.

Az idén januári, két órás figyelmeztető sztrájk után a PDSZ szervezésében csütörtökön és pénteken a szakképzésben dolgozók is sztrájkolnak  – miután a szakképzés nem része a közoktatásnak, rájuk a sztrájkot korlátozó törvény sem vonatkozik.

Tiltakoztak a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanárai is, írta a Debreciner. Szegeden pedig a STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja konferenciával egybekötött tiltakozást szervezett.

(Magyar Hang, Népszava, Mérce)