Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU-s hitel miatt fenheti az állam a fogát a közvilágítás finanszírozására

Ez a cikk több mint 1 éves.

Rezsitámogatás fejében átvenné a kormány a közvilágítást az önkormányzatoktól a Népszava értesülése szerint.

A lap csütörtöki cikkében arról ír, hogy hanuár végén Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként kereste fel a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnököt és együtt „áttekintették, hogy az állam milyen segítséget tud adni a nehéz helyzetbe került településeknek”.

A Népszava úgy tudja: a kormány azt ígérte a találkozón, hogy a – lélekszámát tekintve – közepes méretű megyei jogú városok, mint amilyen például Kaposvár, 800 millió forint körüli kompenzációra számíthatnak, míg a jelentősebb adóbevétellel rendelkező városok ennél kevesebbet, 200 millió forint körüli összeget kaphatnak.

A lap cikke azt is megjegyzi, hogy az első rezsikompenzációs körből kimaradt önkormányzatok azóta is hiába várnak a támogatásra.

Mint a Népszava felidézi, Kaposvár polgármestere korábban arról beszélt a Karmelitáan tett látogatása kapcsán: „sok olyan feladat van, amit szívesen átadnának az államnak önkormányzatok, de kevesebb, aminek átvételére a kormány nyitott is”. Szita Károly később egy informális beszélgetésen elárulta a lap szerint, hogy a miniszterelnökkel „sorra vették” az átvehető önkormányzati feladatokat, amelyek közül a kormányfő a közvilágítást „választotta”.

A cikk érvelése szerint a közvilágítás igazi vonzerejét a helyreállítási alappal megnyíló csaknem 3400 milliárd forintos hitelkeret jelentheti, amelyet javarészt energetikai programokra költene az Orbán-kormány.

Főként villamosenergiainfrastruktúra-bővítést, napelemes fejlesztéseket, megújuló energiaforrásokra való áttérést finanszíroznának az uniós forrásból, de az energiatakarékossági projektek közé könnyen beilleszthető a közvilágítási rendszerek korszerűsítése, amely 40-50 százalékos megtakarítást eredményezhet.

Az EU-s támogatással kapcsolatban a Népszava visszautal Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Zrt. által végrehajtott korszerűsítésre is: a hírhedt projekt kivitelezése után az érintett településeken élők sötétebbnek találták az utcákat a csere után,  ráadásul mint később kiderült a közbeszerzéseket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálta és az összes, 35 uniós forrásból megvalósult közvilágítási projektnél talált szabálytalanságot. A hivatal  jelentése szerint a cég pályázati győzelmei érdekében szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A Népszava kérdéseire Szita Károly nem cáfolta a közvilágítás államosításának tervét. Azt válaszolta, a közvilágítás államosításáról  „még nem szeretne semmit sem kommunikálni”, és „ha majd publikus lesz, elmondja”. A lap kereste az Energiaügyi Minisztériumot is, de nem kaptak választ arra, hogy készülnek-e az önkormányzati közvilágítási rendszerek átvételére.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökéhez még nem jutott el a közvilágítás állami átvételéről szóló felvetés, de nem lepődne meg rajta – idézi őt a Népszava.

(Népszava)
Címlapkép: MTI/Vajda János