Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német védelmi miniszter kapitulált

Ez a cikk több mint 1 éves.

Christine Lambrecht (SPD) védelmi miniszter felmentését kérte Olaf Scholz (SPD) kancellártól – derül ki a miniszter közleményéből, amelyet a Deutsche Presse-Agentur hétfőn kapott meg a védelmi minisztériumtól. Christine Lambrecht utódjáról még nem született döntés. Kormányzati körök hétfő reggel azt mondták, hogy az utódlásról nem hétfőn kell dönteni.

„A személyemre irányuló, hónapok óta tartó médiafigyelem aligha teszi lehetővé a katonákról, a Bundeswehrről és a német polgárok érdekében hozott biztonságpolitikai döntésekről szóló objektív tudósítást és vitát”

– írta Lambrecht a közlemény szerint. A miniszter hozzátette:

„A katonák értékes munkájának és a seregben dolgozó sok motivált embernek kell előtérbe kerülnie. Ezért úgy döntöttem, hogy rendelkezésre bocsátom az irodámat.”

Christine Lambrecht-et régóta éri erős bírálat jobbról, főként a CDU-CSU pártszövetség részéről. Az ellenzék leginkább szakmai felkészületlenségét, a szövetségi haderő (Bundeswehr) reformjának akadozását, valamint vitatott médiaszerepléseit emlegette fel gyakran a miniszternek.

Egyelőre nem világos, hogy miért volt szükség a drasztikus lépésre egy, az európai biztonságot is legalább közvetve fenyegető háború kellős közepén. Mindenesetre éppen nemrég, január elején jelentette be a német szövetségi kormány, hogy – szakítva eddigi óvatos politikájával – nehézfegyverzetet is szállítani fognak Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár sajtóhírek szerint egy közös telefonbeszélgetés után jelentették be, hogy az USA 50 Bradley, Németország pedig 20-40 Marder gyalogsági harcjárművet szállít a háborús félnek.

A Financial Times (FT) elemzésében felidézte, hogy Scholz mennyire óvatosan viszonyult a háborúban való részvételhez a konfliktus eszkalációja óta. Németország hagyományosan nem szállít fegyvert háborús zónába, és „a német kancellár régóta ragaszkodik ahhoz, hogy Németország ne küldjön tankokat Ukrajnába, mert helytelen lenne »egyedül« szembeszállni Putyinnal”. „Ez a mi határozott és egyben óvatos politikánk mércéje […] És ez jövőre is érvényes lesz” – fogalmazott a legnagyobb német napilapnak, a Süddeutsche Zeitungnak még a karácsonyt megelőző hétvégén is a kancellár.

Hogy van-e közvetlen összefüggés a fegyverszállítások és a védelmi miniszter lemondása között, eddig még nem derült ki.

(Taz.de)

 

 

Címlapkép: A_Peach / Flickr