Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér megvonta az LMP parlamenti beléptetési jogát a Tanítanék múltheti akciója után

Ez a cikk több mint 1 éves.

Fél évre megvonta az LMP-frakció minden beléptetési jogát Kövér László az Országgyűlés elnöke, miután beengedték az Országház karzatára a Tanítanék Mozgalom aktivistáit az egyik ülésnapon – közölte a Lehet Más a Politika sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, december 5-én a Tanítanék aktivistái az országgyűlés üléstermének karzatán a pólóik hátára nyomtatott „TANÍTANÉK” felirattal hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira és a pedagógus-szervezetek követeléseire.

A pedagógusok 9 pontba sűrítették követeléseiket, melyeket október 23-án tettek közzé.

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

A Tanítanék aktivistáinak akciója idején Latorcai János az Országgyűlés ülést levezető alelnöke megszakította az ülést, míg kivezették az aktivistákat a karzatról, miután megfenyegette őket hogy kényszerítő eszközt fog alkalmaztatni velük szemben. A Tanítanék aktivistái ezután a Kossuth téren tartottak sajtótájékoztatót, amiről úgyszintén beszámoltunk december 5-i cikkünkben.

Törley Katalin a Tanítanék képviseletében akkor elmondta, hogy azért mentek be a Parlamentbe, mert a kormány és az oktatásirányítás még mindig nem hajlandó érdemi egyeztetéseket folytatni a tanárokkal és a diákokkal.

„Szemtől szembe kell állnunk a döntéshozókkal”

– tette hozzá Székely Eszter.

Az LMP keddi közleménye szerint „a Fidesz az elmúlt hónapokban sokadszorra bizonyította, hogy nem megoldani akarja az ország legsúlyosabb problémáit, hanem egyszerűen eltagadni; mindent megtesznek, amire lehetőségük van, hogy elhallgassák a pedagógusok kiábrándító helyzetét, és az ebből következő tiltakozásokat.

A mi dolgunk, hogy ennek pont az ellenkezőjét csináljuk. Ezért hozhat bármilyen büntetést Kövér László, nem fogunk változtatni azon az álláspontunkon, hogy ha valaminek van helye a magyar parlament falai között, az az, hogy minden eszközzel felhívjuk a figyelmet, és mindenkinek lehetővé tegyük, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon ma a pedagógusok súlyos jogfosztottságban, kivéreztetett egzisztenciális helyzetben kénytelenek tanítani egy korszerűtlen alaptanterv alapján”.

Az akció utóélete, hogy a HírTV lejárató cikkében leadtak egy hangfelvételt, melyen Tordai Bence a Párbeszéd képviselője beszél telefonon egy magát a Tanítanék aktivistájának kiadó személlyel – akinek a hangja a felvételen el van torzítva. Az ellenzéki képviselő az akciót élőben közvetítette az ülésteremből mobiltelefonja segítségével.

A hangfelvételen is elhangzik, hogy a Tanítanéknak az LMP intézte a parlamenti belépést – amiben egyébként semmi különös sincs, a parlamenti pártok rendszeresen fogadnak vendégeket az Parlament épületében, ahogy a sajtó munkatársainak is rendszeresen intézik a beléptetését sajtótájékoztatók és más események alkalmával.

A parlamenti jog szerint egyébként van lehetősége a házelnöknek megvonni a beléptetési jogot attól, aki megzavarja az Országgyűlés ülését, a Tanítanék aktivistáinak akcióját pedig kétségkívül lehet ekképp értelmezni, kivált Kövér László házelnök közismerten könnyű kézzel osztogatott büntetései fényében.

Címlapkép: A Parlamentben akcióznak a Tanítanék! mozgalom aktivistái Fotó: Tordai Bence / Facebook élő videó