Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mikuláscsomagot kapott a zalaegerszegi iskoláktól a tankerület, kedden is számos intézményben tiltakoztak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kedden is több iskolában tiltakoztak az oktatás helyzetének a rendezéséért, köztük a béremelésért, a tanárok sztrájkjogának a helyreállításáért, és azért, hogy visszakapják a munkájukat azok a tanárok, akiket elbocsátottak a tankerületek, mert polgári engedetlenségi akciókban vettek részt.

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban például hétfőn és kedden sem volt tanítás, miután 24 tanár nem vette fel a munkát polgári engedetlenség keretében.

Mint írták,

„Akciónkkal szolidaritást vállalunk azzal az immár 13 tanártársunkkal, akiket az ősz folyamán bocsátottak el iskolájukból azért, mert tiltakozni mertek az oktatásban fennálló tarthatatlan körülmények ellen. Kötelességünknek érezzük, hogy mi, akik evangélikus egyházi iskola tanáraiként jobb feltételek mellett, szabadon végezhetjük a munkánkat, támogassuk a nálunk nehezebb helyzetben dolgozó kollégáinkat. Másként nem tehetünk!”

A budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárai pedig a „Veletek vagyunk” feliratot formázták meg a saját testükkel, és azt írták:

„Kirúgott és kirúgással fenyegetett kollégák, testünkkel is mondjuk: veletek maradunk, veletek vagyunk.”

A budapesti Piarista Gimnázium 18 tanára közös közleményben buzdítottak polgári engedetlenségre. Azt írták:

„A múlt héten elbocsátott nyolc kolléga esete sürgetően világít rá arra, hogy az oktatásban közös, egységes, határozott kiállásra van szükség. Nem engedhetjük, hogy ebben a helyzetben az állami és egyházi fenntartású intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással. A világnézeti és stílusbeli különbségeket félretéve együtt kell a közös célért, az oktatás felemelkedéséért kiállnunk.”

Arra válaszul, hogy hat karinthys tanárt elbocsátott a tankerület polgári engedetlenség miatt, az iskola egyik pedagógusa szerint „a tantestület egy nagy része határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezd, a másik fele sztrájkol, legkésőbb csütörtöktől.”

„Legtöbben addig nem vesszük fel a munkát, amíg nem kapjuk vissza őket. Ha nem csatlakoznak hozzánk iskolák, a Karinthy Frigyes Gimnázium rövid határidőn belül (még karácsony előtt) megszűnhet létezni.”

írta.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézményében 5 logopédus és 2 konduktor polgári engedetlenséget tartott.

„Akciónkkal szolidaritást vállalunk az elbocsátott pedagógusok mellett, kiállunk az oktatásban dolgozók érdekeiért, mindazokért a követelésekért, amiket a pedagógusok, szülők, diákok 9 pontban megfogalmaztak, valamint tiltakozunk a megfélemlítéssel, meggondolatlan és cinikus lépésekkel manipuláló döntéshozók intézkedései ellen! Aki tanít, az tudja, hogy a pedagógiában a megfélemlítés eszköze csak még nagyobb ellenállást szül az elszánt és elkeseredett fél részéről! Nem vagyunk láthatatlanok!”

– írták.

A budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban délelőtt 9-től 11-ig ülősztrájkoltak a diákok. A 444-nek az egyik résztvevő azt nyilatkozta:

„Egyre több diák ismeri fel a tiltakozások céljait, és egyre többen gondolják úgy, hogy valamit tenni kell, valahogy ki kell mutatnunk, hogy a tanáraink mellett állunk. Akcióink nem az iskolánk vagy annak vezetése ellen irányul, sőt úgy érezzük, hogy az iskolánkért állunk ki, mert az iskolánk nem is létezne a tanáraink nélkül”

Zalaegerszegi iskolák a tankerületüket „ajándékozták meg” mikuláscsomagokkal, amelyek „iskolájuk korfáját és egy »ágas-bogas« üzenetet” tartalmaztak.

Fotó: Babati Attila/Facebook

Fotó: Babati Attila/Facebook

Fotó: Babati Attila/Facebook

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 68 oktatója pedig közös szolidaritási nyilatkozatban állt ki a tanárok mellett. Mint írják:

„Aggodalommal figyeljük a rátermett pedagógusok szélmalomharcát, a pályakezdők megalázóan alacsony fizetését és ennek megfelelően alacsony számukat. Elképedve látjuk a tiltakozásuk cinikus semmibevételét és az azt adminisztratív problémának tekintő hivatali reakciókat. Mind szembesülünk az egyre romló, egyre kevésbé versenyképes szövegértési és matematikai kompetenciákkal.

Csütörtökön az eddigi információk szerint mintegy száz iskola ezer pedagógusa nem fog dolgozni polgári engedetlenség keretében, miközben több mint ötven iskolában ülősztrájkba kezdenek a diákok. A csütörtöki sztrájknapról és tiltakozásokról élő videós bejelentkezések és egész napos, szöveges közvetítés formájában fogunk beszámolni.