Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mikuláscsomaggal szúrná ki dolgozói szemét a TEVA?

Ez a cikk több mint 1 éves.

Már a 2023-as bértárgyalásokra készül a debreceni TEVA gyógyszergyár vezetőségével a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ). Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, a szakszervezet nyár eleje óta próbált a jelenlegi megélhetési válságra tekintettel bérkompenzációt elérni a dolgozók számára, és erre több javaslattal is élt, a TEVA viszont a VDSZ közlése szerint semmiféle konkrét javaslattal nem tudott előállni. Székely Tamás, a VDSZ elnöke akkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a helyi vezetőségnek egyszerűen „nincs elegendő kompetenciája ennek a kérdésnek az elrendezéséhez”.

A feszültség aztán októberben jelentős demonstrációban robbant ki, ekkora a gyár mintegy 500 dolgozója tüntetett a VDSZ szervezésében az évközi bérkompenzációért.

Bérfejlesztés helyett mikuláscsomag

A TEVA a jelek szerint nem óhajt az idei évre már új bérmegállapodáson vitatkozni a szakszervezettel, elkerülve azt a helyzetet, hogy az esetleges változtatások, vitás pontok miatt a hivatalos érdekképviselet jogszerűen szervezhessen munkabeszüntetéseket a munkavállalók érdekeinek védelmében. Mint ismeretes, a mozdonyvezetők ősz eleji sztrájkkészülődésének épp egy ilyen bírósági döntés vetett véget, ahol a MÁV-Start azért tudta elérni, hogy elkaszálják a készülődő vasutassztrájkot, mert már eleve volt egy érvényes bérmegállapodás.

Mindeközben viszont a TEVA vezetősége minden bizonnyal érzi, hogy jelentős a munkavállalói elégedetlenség, és megelőzendő egy még nagyobb mértékű elvándorlást a gyárból, olyan lépésre szánta el magát, ami egyszerre enyhítené a dolgozói elégedetlenséget, és kerülné el, hogy hivatalos bérmegállapodást kelljen kötni.

Székely Tamás, a VDSZ vezetője a Mérce kérdésére most telefonon megerősítette, hogy a cég mindenfajta egyeztetés nélkül, egyoldalúan szeretne idén bérkompenzációt nyújtani a munkavállalóinak, egyfajta ajándékként. Ennek mértékéről és pontos idejéről a szakszervezetet nem értesítette közvetlenül a cég, a Mérce kérdéseire elküldték viszont a Dehiren megjelentetett közléseiket, amelyek értelmében a dolgozók egy része (a piaci átlagbér alatti keresők) bruttó 22 600 forintos bérkiegészítést kapnak október 1-től, plusz a debreceni és sajóbábonyi dolgozók egyszeri bruttó 70 ezres jutalmat kapnak a cég születésnapja alkalmából. Ez a nem egyenletes és viszonylag alacsony „fájdalomdíj” aligha lesz hatalmas segítség a 20 százalékos infláció mellett, ráadásul a Mérce azon kérdésére, miszerint tervezik-e a jövő évi bérekbe beépíteni a mostani kompenzációt, a cég nem volt hajlandó válaszolni.

Nem kéne így lennie

Bár a TEVA nem tűnik különösebben nagyvonalúnak a dolgozói bérkompenzációkkal, Székely lapunknak kiemelte, hogy ez az ágazatban nincs mindenhol így. Az Egis gyógyszergyártóval például sikerült megállapodásra jutnia a szakszervezetnek, így ott fix összegű bérkiegészítést kapnak a munkavállalók, ami még előnyösebb is javarészt, mint a százalékos bérkompenzáció. Utóbbinál nagyobb a veszélye annak, hogy a kisebb jövedelmű dolgozók jelentéktelenebb összeget kapnak, míg az eleve nagyobb biztonságban lévő magas keresetűek, akiket nem igazán érint a jelenlegi megélhetési válság, számukra szükségtelen mértékben jutnak plusz bevételekhez. 

De Székely szerint a TEVA-n kívül több hazai gyógyszergyárral is hasonlóan előnyös bérkiegészítésekről sikerült megállapodni.

Ez azért is fontos, mert a bérkompenzációkra nyitottabb cégek, és az attól elzárkózók – leginkább a TEVA – közti különbségek jelentősek a szakszervezet szerint. Székely elmondása alapján a TEVA-nál már most ősszel is érezhető, hogy a dolgozók „lábbal szavaznak” a cégek bérpolitikájáról, ami jelentősen nagyobb munkaerő-elvándorlást jelent az iparág más szereplőihez képest.

A dolgozók helyzetéről pedig maguk a dolgozók tudnak a legtöbbet mondani: a Mérce kérdéseire az említett októberi tüntetésen elmondták, hogy a cég annak ellenére nem volt addig hajlandó a bérkiegészítésre, hogy az élelmiszerárak és a közüzemi költségek az egekbe szöktek, amelyek a dolgozók megélhetését veszélyeztetik. Egy résztvevő azt is elmondta, a gyár dolgozói kénytelenek túlórázni, hogy a mindennapi megélhetési költségeiket fedezni tudják, de azt is kiemelték, hogy a cég dollárban számolja el a bevételét, ami az év elején még 320 magyar forintot ért, mostanra azonban már 430 forint körül mozog. Tehát a magyar viszonylatban hiába ér többet a gyár bevétele, a vezetés mégsem ad béremelést a dolgozóinak.

Címlapkép: VDSZ / Facebook