Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demokraták egy csoportja levélben sürgette Joe Bident, hogy vessen véget a háborúnak, a levelet másnap visszavonták

Ez a cikk több mint 1 éves.

Október 24-én az Egyesült Államok Kongresszusának 30 demokrata képviselője közös levelet adott ki, amelyben fölszólították Joe Biden elnököt, hogy  a diplomácia eszközével tegyen meg mindent a tűzszünetért Ukrajnában. Október 25-én a levelet jegyző Progresszív Kaukusz, ami a Demokrata Párt balszárnyát jelenti,  hivatalosan is visszavonta ezt a nyilatkozatot.

A levél határozottan nem követelte az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások és a gazdasági segély leállítását, de ezzel együtt „proaktív diplomáciát” szorgalmazott a tűzszünetért. A levél a „proaktív diplomácia” jegyében olyan „ösztönzőket” javasolt, mint az Oroszországgal szembeni szankciók „enyhítése”.

A szöveg arra is felhívta a figyelmet, hogy Joe Biden is hasonló politikát szorgalmazott, amikor a konfliktus kapcsán megjegyezte, hogy „tárgyalásos egyezséget kell kötni”.

A levél felháborodást keltett a Demokrata Pártban, és annak számos aláírója is úgy nyilatkozott utólag, hogy ma már nem írnák alá. Az egyik ilyen aláíró Sara Jacobs, kaliforniai képviselő, aki Twitteren azt írta:

„Az időzítés a diplomáciában minden.

Ezt a levelet június 30-án aláírtam, de azóta sok minden megváltozott. Ma már nem írnám alá.

Továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát gazdaságilag és katonailag, hogy megadjuk nekik a háború befejezéséhez szükséges befolyást.”

Mark Pocan, wisconsini képviselő is a közzététel időzítésére hivatkozott, amikor visszavonta aláírását:

„Fogalmam sincs, miért most ment ki. Rossz az időzítés.”

Pramila Jayapal, a Progresszív Kaukusz elnöke a levél visszavonásakor úgy fogalmazott, a levelet összemosták Kevin McCarthy republikánus frakcióvezető ígéretével, aki azt mondta, ha a november 8-i időközi választásokon a republikánusok visszanyerik a többséget a Képviselőházban, leállítják az Ukrajnának nyújtott segélyeket. Jayapal szerint a republikánus politikus ígérete Ukrajna nemzeti önrendelkezéshez való jogát sérti, ami nem elfogadható.

A Fehér Ház úgy reagált, hogy ezeket a döntéseket Ukrajnának kell meghozni. „Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül”, fogalmazott Karine Jean-Pierre sajtótitkár.

Más demokraták ennél elítélőbben fogalmaztak. Ruben Gallago, arizoniai képviselő, aki a Progresszív Kaukusznak is tagja, nem írta alá a levelet. A levél kapcsán úgy fogalmazott:

„A háború befejezésének módja? Nyerd meg gyorsan. Hogyan nyerhető meg gyorsan? Azzal, hogy fegyvereket adunk Ukrajnának Oroszország legyőzéséhez.”

Jake Auchincloss szerint, aki a haditengerészetben szolgált és Massachussetts demokrata képviselője, a levél „olajág egy háborús bűnösnek”, aki mellesleg épp vesztésre áll. A képviselő a szankciók enyhítésével sem ért egyet:

„A Kongresszusnak szilárdan ki kell állnia [Biden] hatékony stratégiája mellett, beleértve a szigorúbb – nem gyengébb – szankciókat.”

Olyan aláírók is vannak, akik jelenleg is egyetértenek annak tartalmával. Ilyen például Ro Khanna, kaliforniai képviselő, aki egyébként minden Ukrajnának szánt segélycsomagot megszavazott. A levél kapcsán azt mondta:

„Nemzetünknek soha nem lenne szabad elhallgattatnia vagy lezárnia egy vitát.”

Bernie Sanders, aki 2016-ban és 2020-ban a demokrata balszárny elnökjelöltje volt, nem ért egyet a levél tartalmával. „Nem értek vele egyet, és ők sem értenek vele egyet, úgy tűnik”, fogalmazott szövetségeseiről. A magát szocialistának valló politikus azt is hozzátette:

„A demokraták háborús uszítók? Amikor Putyin mindenféle nemzetközi törvényt megszeg, és hihetetlenül undorító és borzasztó mértékű pusztítást végez Ukrajna népe ellen?”

Nem ez az első eset egyébként, hogy Bernie Sanders álláspontja egy fegyveres konfliktusról megosztja a baloldalt. 2015-ben egy panelbeszélgetésen megkérdezték Michael Parenti marxista történészt, mi a véleménye Bernie Sandersről. Parenti ekkor elmesélte, hogy évekig közeli barátságban volt Bernie Sandersszel, de a barátságuk félbeszakadt a jugoszláv háborúról alkotott különböző véleményeik miatt. Bernie Sanders támogatta, Parenti azonban ellenezte az akkori NATO-beavatkozást és könyvet is írt erről, melynek a „Megölni egy nemzetet” címet adta.

Amikor Parentit erről kérdezték, már zajlott Bernie Sanders elnökválasztási kampánya, amelyben Sanders óriási népszerűségre tett szert és amivel majdnem sikerült elhappolnia a jelöltséget „a biztos befutó” Hillary Clintontól. Amikor először látta Parenti Bernie Sanderst kampányolni a tévében, örült és meghatódott. De ugyanakkor problémásnak tartotta, hogy a kampányban semmit nem mondott a külpolitikáról és az USA imperializmusáról.

„A helyi ügyekben jó. Azt gondolom, ő valójában egy liberális demokrata, nem szocialista, nem is igazán progresszív baloldali. Egy liberális demokrata. Nézzék csak meg, mit mond. „Azt akarjuk, hogy a gazdagok fizessék ki a rájuk eső részt.” Ezt meg hogy érti? Mi azt akarjuk, hogy a gazdagok ne irányítsák az életünk és az elménk, ezt akarjuk” – összegezte véleményét Bernie Sandersől Michael Parenti.

Címlapkép: Flickr / Ted Eytan