Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zsidó- és melegellenes kiáltványt tett közzé támadás előtt a két emberrel végző pozsonyi lövöldöző

Ez a cikk több mint 1 éves.

Minden bizonnyal szélsőjobboldali elkövetője volt annak az LMBTQ-közösség ellen irányuló lövöldözésnek, amely két fiatal férfi életét követelte szerda este Pozsonyban.

Két 30 év alatti férfi életét vesztette, egy nőt pedig kórházba kellett szállítani Pozsonyban szerda éjjel , miután egy főként az LMBTQ-közösség által látogatott szórakozóhelynél egy fiatal férfi – akiről azóta kiderült, hogy egy ismert szlovák politikus fia volt – lövöldözni kezdett – számolt be több szlovákiai újság. A rendőrség csütörtök reggel holtan talált rá a támadóra.

A Denník N magyar nyelvű kiadása, a szlovákiai székhelyű Napunk.sk portál azt írja két, egymástól független forrás alapján, hogy gyűlölet-bűcselekmény történhetett, a lövöldözés célpontjai ugyanis az LMBTQ-közösség által kedvelt Tepláreň nevű szórakozóhely vendégei voltak. A lap arról is tájékoztat, hogy egy férfi órákkal a a történtek előtt zsidó- és LMBTQ-ellenes kiáltványt tett közzé a Twitteren, majd a támadással párhuzamosan is posztolt a közöségi oldalra. A dokumentumban azt írja, hogy 2003-ban született, és szlovák származású. Kitér arra is, hogy a támadásra 2019-től készült, végül azonban Payton Gendron buffalói lövöldöző idén májusi tette motiválta őt a cselekvésre.

A szándékosan nem beazonosítható Twitter-fiókra #hatecrime #gaybar #bratislava (#gyűlölet-bűncselekmény #melegbár #pozsony) hashtagekkel posztoltak szerda este 19:39-kor, majd egy perccel később azt írta a fiók tulajdonosa: „Nem érzek semmilyen megbánást, nem vicces ez?”A támadás előtti napon a következő szöveg jelent meg a csatornán angolul: „Eldöntöttem.” A következő tweetet szerdán délelőtt 10 órakor tette közzé: „Elvégeztetik.”A fiók tanúsága szerint a fiatal férfi augusztusban már járt a lövöldözés helyszínén, akkor egy fotót tett közzé, amin a Tepláreň előtt pózol.

A kiáltványban több neonáci utalás is szerepel, például a David Lane amerikai rasszista 14 szó néven ismert idézete. „Biztosítanunk kell a fehér ember fennmaradását a fehér gyermekek jövője érdekében.” Emellett feltűnik a fekete nap nevű jelkép is, ami a SS egyik kedvelt jelképe volt. A Twitter-csatornán az elmúlt hónapokban különböző neonáci kijelentések és több tömeggyilkosra, köztük Anders Breivikre való utalások jelentek meg. 

A Napunk és az Újszó is azzal frissítette beszámolóit csütörtök délelőtt a Denník N információi alapján, hogy  a Denník N információi szerint a Vlasť párt egyik 2020-as képviselőjelöltjének, Juraj K.-nak fia, aki a Štefan Harabin vezette Vlasť listáján indult a 2020-as választáson. A rendőrség vizsgálja, hogy a támadó az apja fegyverével követte-e el a tettét.

 

Szlovák közjogi méltóságok ítélték el a gyűlöletbűncselekményt

Eduard Heger szlovák miniszterlnök az Újszó portál szerint közleményben ítélte el a lövöldözést: „Amikor azt mondom, hogy Szlovákia szabad és demokratikus ország, azt komolyan gondolom. Elfogadhatatlan, hogy az életvitele miatt bárkinek is féltenie kellene az életét. Határozottan elítélem a tegnapi támadást, amelyben ketten életüket vesztették. Az extrémizmus bármilyen formája elfogadhatatlan” – írta Heger, aki egyúttal részvétéről biztosította az elhunytak hozzátartozóit.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök közösségi oldalán azt írta: „A kisebbség iránti gyűlölet, amelyet sokáig a politikusok ostoba és felelőtlen kijelentései tápláltak, ártatlan emberéletekbe került. Három éve beszélek arról, hogy a szavak is fegyverek. Hogy mi, politikusok felelősek vagyunk minden egyes szavunkért. Mégis sokan gyűlölettel töltik meg a teret, meggondolatlanul. Dühít, hogy még egyes ügyészek és bírók sem tulajdonítanak jelentőséget a verbális bűncselekményeknek, és nem tartják őket veszélyesnek” – közölte az államfő.

Kiemelt kép: twitter.com/MSimecka