Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A KSH szerint 60 százalékkal drágult a háztartási energia a rezsicsökkentés leépítése miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kedden kiadta a 2022. szeptemberi fogyasztói árakkal kapcsolatos gyorsjelentését a Központi Statisztikai hivatal (KSH). Ahogyan az várható volt, az élelmiszerárak tekintetében drasztikus drágulást mértek a statisztikusok tavalyhoz képest, de az elmúlt hónaphoz képest is gyorsult az emelkedésük. Újdonságnak számít a háztartási energia drágulása a rezsicsökkentés részleges augusztusi kivezetése miatt.

A KSH gyorsjelentése látávnyos növekedést közöl a fogyasztói árak tekintetében 2021 szeptmebréhez képest: mint írják, az élelmiszerek ára 35,2%-kal emelkedett, ezen belül

leginkább a kenyér (76,2%), a sajt (68,0%), a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém (66,3%), a margarin (61,2%), a száraztészta (60,2%), a tojás (53,7%) drágult.

Átlag alatti mértékben, 22,4%-kal nőtt a sertéshús, 19,1%-kal a csokoládé, kakaó, 10,9%-kal a cukor, 5,0%-kal az étolaj ára.

Fontos adaléka a szeptemberi gyorsjelentésnek, hogy a rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása – az az az általános háztartási rezsicsökkentés megszüntetése – következtében a háztartási energia 62,1%-kal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121,0, az elektromos energiáé 28,9%-kal nőtt. A palackos gáz ára 45,0, a tűzifáé 43,8%-kal növekedett.

A jelentés A tartós fogyasztási cikkekért 14,7, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 21,2, a szobabútorokért 20,1, az új személygépkocsikért 19,9%-kal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,2, ezen belül a szeszes italok 16,5%-kal drágultak. Az állateledelek ára 45,5, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 27,7, a mosó- és tisztítószereké 24,8, a testápolási cikkeké 24,5, a járműüzemanyagoké 5,8%-kal lett magasabb. A szolgáltatások díja 8,2%-kal emelkedett, ezen belül a taxi 28,5, a lakásjavítás és -karbantartás 22,8, a járműjavítás és -karbantartás 20,5, a sport- és múzeumi belépők 16,6, a lakbér 12,6%-kal került többe.

Összességében 20,1 százalékos inflációt mért a KSH.

Gyorsult az árak növekedése az elmúlt hónapokhoz képest

Nemcsak a tavalyi évhez viszonyítva látszik komoly áremelkedés, hanem a megelőző hónapokhoz is.

2022 augusztusához képest a fogyasztói kosárból nyilvánvalóan az energia drágult leginkább a fent említett okból, így

a háztartási energia ára 59,2%-kal nőtt egy hónap alatt.

De jobban drágultak az élelmiszerek szeptemberben augusztushoz képest, mint amennyire augusztusban júliushoz képest: szeptemberre az élelmiszerek 3,5%-kal drágultak, ezen belül az iskolai étkezés 13,5, a tojás 9,8, a vaj és vajkrém 8,3, a kenyér, valamint a tejtermékek egyaránt 7,6, a tej 5,2, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 4,7%-kal többe, a csokoládé, kakaó 0,5%-kal kevesebbe került. Az augusztusi KSH-jelentésben ugyanez a sor így nézett ki: akkor egy hónap alatt az élelmiszerek 3,3%-kal drágultak, ezen belül a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém 8,2, a száraztészta 6,1, a rizs 5,6, a tej és sajt egyaránt 5,4, a kenyér 5,3, a péksütemények, valamint a csokoládé, kakaó 5,0%-kal többe, a párizsi, kolbász 1,2%-kal kevesebbe kerültek.

Vannak sokkal súlyosabb emelkedést mutató mérések is

A KSH 20 százalékos átlagos drágulást közlő jelentése még meglehetősen szelídnek mondható más mérésekhez képest: a G7 saját (nem hivatalos és nem reprezentatív), a napokban közölt tesztje során 42 termékből álló fogyasztói kosarat monitoroznak havonta négy boltláncban (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco). Eszerint  a fogyasztói kosár átlagos értéke éves szinten augusztus végén még 39 százalékos emelkedést mutatott,

szeptember végén azonban kerekítve már 48 százalék volt a drágulás az előző év azonos időszakához képest.

A gazdasági portál azt is kiemeli, egészen példátlan ugrást látunk, hiszen egyetlen hónap alatt 9 százalékkal lett magasabb az élelmiszer-infláció.

Egyre kevésbé van fizetősképes kereslet

Szintén kedden jelent meg a Népszava cikke, amely az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszere alapján figyelt meg brutális áremelkedést különböző alapvető élelmiszereken. Szinte luxuscikknek számít például a  tojás, amelyből az október 3-9-i héten a 10 darabos, ketreces, M-es (tehát a gyengébb minőségű) méret darabjának fogyasztói ára a kiskereskedelemi üzletláncokban 92 forint volt.

Ez 14,5 százalékos drágulást jelent az előző héthez, és duplázódást tavaly október elejéhez képest.

A jobb minőségű, mélyalmos, L-es méretű tojás már 116 forintba került a múlt héten, holott egy héttel korábban még 95 forint volt, év elején pedig még csak 51 forintot kértek érte.

Hasonlóképpen egy kiló, gyártói márkás trappista sajt a múlt héten 4462 forintba kerül, ami 117 százalékos drágulás tavalyhoz képest.

A Népszava cikke megjegyzi, hogy ilyen árakra egyre kevésbé van fizetőképes kereslet, azt nem csupán az jelzi, hogy a KSH a nyár mindhárom hónapjában visszaeső forgalmat mért az élelmiszerkiskereskedelemben (frissebb adatok nincsenek erről), hanem az is,

hogy egyes termékek árai – akár akcióként feltűntetve – elkezdtek csökkenni.

A lap hozzáteszi: egyelőre nem látni, ez mennyire lesz tartós trend – egyáltalán tekinthető-e annak – hiszen a tavasz folyamán voltak ennél nagyobb heti áresések is, amelyeket azonban drágulások követtek.

(KSH, G7, Népszava)