Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogállamisági eljárás: az Európai Bizottság súlyos pénzügyi szankciókról döntött

Ez a cikk több mint 1 éves.

A mai napon Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosa sajtótájékoztatón ismertette az Európai Bizottság magyar jogállamisági eljárása ügyében meghozott döntését, amely súlyos pénzügyi szankciókra tesz javaslatot a tagállamokat tömörítő Tanács felé- számolt be róla a Portfolio.

Johannes Hahn kiemelte, a  döntést egyhangúlag hozta meg a testület, ugyanakkor a mai ajánlás nyitva hagyta az ajtót arra is, hogy ha a következő 1-3 hónapban a magyar kormány felőli felajánlások a gyakorlatban is megvalósulnak, akkor még elkerülhető legyen a szankciók tényleges foganatosítása. A döntés kapcsán Hahn jelezte, hogy annak célja az unió pénzügyi érdekeinek érvényesítése, a korrupciós aggodalmak elhárítása.

A költségvetési biztos hozzátette, hogy az elmúlt időszakban sok területen értek el eredményt a tárgyalásokban, ahol a magyar fél együttműködő volt. A Bizottság e téren, amennyiben megfelelő formában implementálják a jogi szövegekbe, nem lát kockázatokat.

A mai bejelentés gyakorlatilag Johannes Hahn költségvetési biztos nyári levelével van összhangban, így a környezetvédelmi, közlekedési és területfejlesztési Operatív Programok 65%-ára vonatkozik a felfüggesztés.

Ezzel mintegy 3600 milliárd forintnyi (7,5 milliárd euró) támogatás, a teljes költségvetés harmadának sorsa került veszélybe.

A döntést az Európai Tanács szakminisztereire bízzák, akiknek november 19-ig kell dönteniük arról, hogy megfogadják-e a bizottsági javaslatot és elvonják Magyarországtól a pénzeket, vagy lezárják az eljárást. Ha elfogadják a EB javaslatait, akkor a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó források 65 százalékát blokkolhatják.

A mai napon Navracsics Tibor is felszólal majd ismertetni a kormány álláspontját az ügyben, ahol várhatóan újra hangsúlyozni fogja a kormányzat kompromisszumkészségét, jelzi majd, hogy szakértői szinten minden felvetődött kérdésben megszületett az egyezség, amit a napokban a jogszabályokba is implementál majd Magyarország.

Az Európai Bizottság még áprilisban indított eljárást Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmus keretében, melynek lényege, hogy az Európai Bizottság visszatarthat a tagállamoktól uniós forrásokat, ha azok nem tartják be a jogállamisági követelményeket, amelyeket az EU-csatlakozásukkor vállaltak, illetve amelyeket az uniós alapszerződés rögzít.

Mint az ismeretes, csütörtökön elsöprő többséggel, 433 igen, 123 nem, és 28 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament (EP) azt a jelentést, amely kimondja, hogy Magyarország nem tekinthető teljes értékű demokráciának.

A Fidesz és a KDNP EP-képviselői boszorkányüldözésnek minősítették a jelentéstervezetet. Ennek ellenére vasárnap reggel Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter bejelentette, a kormány hétfőn nyújtja be az Európai Bizottság által kért egyes törvényjavaslatait a magyar parlamentnek a jogállamisági problémák kezelésére.