Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon és Google alkalmazottai nem szeretnék, ha az izraeli kormány palesztinok ellen vetné be az általuk fejlesztett technológiát

Ez a cikk több mint 1 éves.

San Franciscoban, New Yorkban, Seattleben és az észak-karolinai Durhamben tüntettek az Amazon és a Google dolgozói a Nimbus névre hallgató projekt ellen, melynek keretében megfigyelésre alkalmas technológiákat szolgáltat a két techcég az izraeli kormánynak. A Nimbus technológiái súlyosan sérthetik az emberi jogokat, és a palesztinok további elnyomására alkalmasak.

Az 1 milliárd dolláros ügyletről keveset tudni. Annyi bizonyos, hogy a Nimbus által nyújtott technológiák Izrael határain belül elhelyezett, kizárólag az izraeli törvények hatálya alá tartozó szerverekről működne, ami immunissá teszi őket a nemzetközi bojkottal, szankcióval vagy egyéb politikai nyomásgyakorlással szemben. Az így alkalmazott technológiák egyúttal alkalmasak lehetnek népesség-szintű megfigyelésre is.

Az Amazon és Google technológiái elsősorban arcfelismerésre, és egy új típusú szoftver segítséggel úgynevezett „hangulatelemzésre” is alkalmasak lehetnek.

Az új hangulatelemző szoftver az arc és beszéd megfigyelésén keresztül mérné fel az emberek érzelmeit.

A techcégek alkalmazottai attól tartanak, az általuk fejlesztett technológiákat az izraeli kormány a palesztinok ellen fogja bevetni. Ezért már 2021 októberében névtelen levelet tett közzé alkalmazottak egy csoportja a Guardianen, amelyben a technológiák emberi jogokat sértő használata ellen tiltakoznak.

„Nem nézhetünk félre, amikor az általunk gyártott termékeket arra használják, hogy megtagadják a palesztinoktól alapvető jogaikat, kikényszerítsék a palesztinokat otthonaikból és megtámadják a palesztinokat a Gázai övezetben” – írja a levél.

A szeptember 9-i tüntetéseket egy héttel azután szervezték az alkalmazottak, hogy a Google egy zsidó származású dolgozója, Ariel Koren távozni kényszerült a cégtől, amiért részt vett a Nimbus-projekt elleni fellépésben. Koren állítása szerint választás elé állította a cég: vagy távozik, vagy el kell költöznie és a cég brazíliai leányvállalatánal kell dolgoznia. Koren a munkaügyi hatósághoz fordult, amely elutasította kérelmét. A Google tagadja, hogy Koren távozásának köze lenne az izraeli-palesztin konfliktushoz.

A Google álláspontja, hogy az alkalmazottak más színben tüntetik fel a projektet, mint amilyen valójában és amire valóban használni fogják Izraelben. A Google egyik szoftverfejlesztőjének, Josh Marxen-nek, aki a san francisco-i tüntetésen is beszédet mondott, más a véleménye – szerinte a technológiák, amiket az alkalmazottak fejlesztenek, és amelyek elsőre ártatlannak tűnhetnek, aljas célokra is felhasználhatók. Korábban a techdolgozók a Google Kína megrendelésére fejlesztett, cenzúrázott keresőmotor ellen is tiltakoztak.

Címlapkép: Flickr / Niharb