Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tűzze a kalapjára: „Ingyen utazom!”, s ne is hederítsen az ellenőrre, ha a jegye után érdeklődnék

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy kampánynak köszönhetően Németországban továbbra is mód lesz 9 eurós jeggyel utazni a tömegközlekedési eszközökön. Immár nem a kormány által, hanem egy önszerveződésnek köszönhetően – írja a Die Tageszeitung.

A 9-Euro-Fonds nevű kampány elve igen egyszerű. Bárki, aki olcsón kíván utazni, 9 eurót utalhat egy alapba, s már fel is szállhat a következő metróra vagy villamosra – anélkül, hogy jegyet váltana.

Az alap úgy működik, mint egy biztosítási kötvény: ha érvényes jegy nélkül találják az utast az ellenőrök, akkor a fizetési kérelmet eljuttatja az alapnak, amely átvállalja a jegy árát. Ehhez csak arra van szükség, hogy az utas jelezze egy matricával, hogy „Ingyen utazom!”, s ezáltal a bíróság nem vádolhatja meg azzal, hogy csalárd módon visszaél a szolgáltatással – melyet, egyébként megtesz egy 1935-ben elfogadott törvény alapján, amely a bliccelést is bűntényként kezeli. A 9 eurós jegy nem használható fel a Deutsche Bahn régiós járatain, mert ott minden jegyet külön ellenőriznek.

Az alapot a kampány szervezői nem állandónak szánják, hanem hiánypótlónak. „Alapvetően politikai megoldásra van szükség”, mondta el Leo Maurer, a kampány szóvivője, aki úgy látja, a nyári hónapokban a kormány által biztosított 9 eurós bérlet a kormányzat eddigi legjobb ötlete volt. Ám a kormány intézkedése szeptember 1-jével elvesztette hatályát, s még nem tudni, milyen formában folytatódik a program.

A 9-Euro-Fonds kezdeményezés ötlete egy hónappal ezelőtt ötlött fel a klímaaktivistákban. A svédországi Planka.nu kampány adott számukra ihletet, amely 2001 óta működik. A svédországi anarcho-szindikalista szervezetekből álló hálózat az adóból finanszírozott, díjmentes tömegközlekedést támogatja, és Stockholmban, Göteborgban, Skåne-ban és Östergötlandban van tagozata.

Maurer elmondta, hogy a 9-Euro-Fonds is az „Enough is Enough” brit kampány által kezdeményezett, a válságok által érintettek támogatására irányuló európai szintű szolidaritási mozgalom részének tekinti magát.

(Taz, Mérce)