Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rezsiországjárásra indul a Momentum, 66 milliárd forintos csekket adtak fel Orbánnak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ellenzéki politikusok erősen indították a hetet, sorra tiltakoznak a kormány rezsinövelésével szemben. Míg a Párbeszéd és az LMP a parlamentben kívánja érvényre juttatni álláspontját, addig a Momentum „rezsiországjárásba” kezd.

Országjárásra indul a Momentum, melynek során találkozóra hívja a rezsicsökkentés eltörlése következtében károsult lakosságot – jelentette be Gelencsér Ferenc a párt elnöke sajtótájékoztatóján. ,,A Momentum az eddigi, Parlamenti javaslatai mellett a Parlamenten kívül is megtesz mindent, amit lehetséges”-mondták.

A politikusokat Gelencsér szerint energetikai szakértők kísérik majd el az országjáráson, hogy tanácsokkal lássák el azokat a családokat, akik nem tudják kifizetni a téli hónapokban megemelkedett energiaárakat. A párt ezek mellett egy  javaslatcsomagot is bemutatott az elszabadult energiaárakkal kapcsolatban, melynek elemei a következők:

  • A fűtési szezonban csökkenteni kell a gáz és az áram ÁFÁ-ját az átlagfogyasztáson felül használók számára 25%-ról 5%-ra.
  • Csökkenteni kell a nemrég megjelent rendszerhasználati díjat.
  • Rezsikuponokat kell bevezetni a régi, 60-as, 70-években épült ingatlanokban lakók számára.
  • A Momentum továbbá szorgalmazza a családi energiahatékonysági kedvezmény bevezetését, amely azt jelentené, hogy ha valaki energiahatékonysági beruházást tervez végrehajtani otthonában, arra előre kapjon támogatást az államtól a megemelkedő rezsi kifizetésére.

A javaslatcsomagot az ország több pontján is bemutatják majd, ahol arra kérik az embereket, juttassák el a párthoz az első megemelkedett rezsiszámláikat, amiket ők majd a miniszterelnöknek adnak át. A párt sajtótájékoztatóját egy óriási sárga csekk kitöltésével zárta, melyre ráírták, hogy összesen 66 milliárd forintba fog kerülni a lakosságnak a megemelkedett rezsiszámlák kifizetése.


Berki Sándor, a Párbeszéd országgyűlési képviselője levélben fordult Németh Szilárd rezsibiztoshoz azzal kapcsolatban, hogy a MOL kivezette a piacról a hatósági áras 11,5 kilós gázpalackokat, amelyeket 10,9 kilósokkal váltott fel, és még meg is emelte őket 60%-al.

,,Mert lehet, hogy ő (Németh Szilárd) nevetve kifizeti majd a megemelt palackárat a következő gasztronómiai csodájának megalkotásához, ám a magyar emberek többségének ez komoly gondot okoz.”


A LMP közben a mai napon határozati javaslatot nyújtott be a parlamentben, hogy tiltsák be a palagáz kitermelést Magyarországon. Indoklásuk szerint azért kezdeményezik a javaslatot, mert a kormány eddig csak rossz válaszokat adott az energiaválság kezelésére, többek között mikor engedélyezte a védett erdők korlátlan kivágását. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szerint a palagáz egy rendkívül káros és veszélyes anyag, kitermelése olyan metángáz képződéssel jár, mely a hagyományos üvegházhatású gázokhoz képest sokszorosan is rombolja az ózonréteget. A gáz kitermeléséhez használt vegyületek ráadásul szintén nagyon károsak, így veszélyeztetnék a lelőhelyek környékén lakók egészségét. A politikus hozzátette, egyetlen kút kifúrásához több tízmillió liter vizet is felhasználhatnak, amely az aszályos időszakban végképp nem tesz jót a növényeknek. Az LMP társelnöke szorgalmazta a felújítási program visszavezetését és a megújuló energiák használatát.