Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemrég 3 milliárdos kormánytámogatást kapott, most háromszáz embert bocsát el a Wellis

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tömeges leépítés várható a medencéket gyártó Wellis Magyarország Zrt. dabasi gyárában, ahonnan 300 embert bocsátanak el az ukrajnai háborúra, az energiaválságra és a világgazdasági visszaesésre hivatkozva a cég vezetői.

Az utóbbi években vezető európai masszázsmedence-gyártóvá előlépett Wellis a dabasi gyártósorokon eddig 950 embert foglalkoztatott, de átszervezik a termelést, így nagy arányú leépítésekbe kezdenek, 650 főre csökkentve a dolgozók számát.

Az értesülések szerint a vállalat termékei iránti kereslet az utóbbi időben a felére esett vissza.

A Wellis állítása szerint „gondoskodó programot” indít majd az érintett dolgozók részére, hogy „mindent megtegyen” a segítésükre. Azzal kapcsolatban kerestük a céget, hogy pontosan mit takar ez a „gondoskodó program”, és mikor várhatók a leépítések pontosan.

Addig is emlékezzünk az RTL Híradó által megírt hírre, amely szerint a Wellis Magyarország Zrt. nemrég 3 milliárd forintos támogatást kapott a kormánytól, valamint Szijjártó Péter külügyminiszter személyes rendelkezésére bocsátott egy magángépet is.

Mint azt a Mércén is megírtuk, Orbán Viktor múlt hét pénteki rádiónyilatkozatában arról beszélt, hogy két „csata” zajlik Európában, az egyik az energiaválsággal, a másik a gazdasági visszaesés miatti munkanélküliség-növekedéssel van összefüggésben.

Orbán szerint Európára jelentősebb gazdasági recesszió vár. Ezt úgy foglalta össze, hogy: „Lesz itt harc a munkahelyekért is”.

A nézete szerint ezt a válságot a szankciós politika és a háború miatt bekövetkező gazdasági hanyatlás idézi elő. A miniszterelnök azt a tanácsot adta, hogy „akinek van munkahelye, az becsülje meg”, s tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a munkahelyét meg is tartsa.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Wellis válaszolt kérdéseinkre, levelükben arról tájékoztatták a Mércét, hogy az érintetteket elbocsátásukról  augusztus folyamán értesítik, a teljes folyamat pedig várhatóan szeptemberben zárul le. A „gondoskodó programmal” kapcsolatban ezt írták:

„Akár konkrét álláskeresési segítséget vehetnek igénybe a munkatársak, állásajánlatok keresésétől az önéletrajz készítésén át a jelentkezés elküldéséig. A gondoskodó program keretében a munkaerő-piaci gyakorlati ismeretek átadásától, az aktív álláskeresési támogatásig tartó teljes skálán segítjük a dolgozókat. A programban való részvétel önkéntes.”

(Világgazdaság)
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán