Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Törökországba kiszervezett menekültválság újabb életet követelt: 4 éves gyermeket lőtt le a csendőrség

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy négyéves gyermek elhunyt és további 12 személy megsérült, amikor július 3-án a török csendőrség tüzet nyitott egy menekülteket szállító furgonra az iráni határon fekvő Van városában. A Gazete Duvar értesüléseire támaszkodva a WSWS híroldal arról ír, hogy a 12 sebesült közül négyen súlyos állapotban vannak.

Az incidensre egy közúti ellenőrzés során került sor. A csendőrség beszámolója szerint a furgon nem állt meg a figyelmeztetésükre, s ezért adtak le lövéseket a jármű kerekeire. Mind a csendőrség, mind pedig a vani kormányzóság azt állítja, hogy a négyéves gyermek halálát és a 4 menekült sérüléseit gellert kapott lövedékek okozták. Az incidens után készült fényképeken azonban számos lövésnyom látható a jármű hátulján. A 40 menekültet szállító autó sofőrje megszökött a helyszínről.

A WSWS emlékeztet arra, hogy legutóbb július 1-jén az Adanához közeli Osmaniye városban történt hasonlóen vérfagylaló eset. Akkor a város menekülttáborából szökött meg 35 menekült, a felkutatásukra összeállt csendőri osztaghoz pedig „szabadcsapatok” csatlakoztak. A híroldal megítélése szerint a „kutatás” inkább volt hasonlatos szökött fegyencek utáni hajszához, semmint a menekültek visszatereléséhez. Emlékezhetünk arra is, hogy idén februárban 12 menekült fagyott meg a görög–török határ közelében. A 25 fős csoportot a görög határőrség kényszerítette vissza Törökországba.

A közelmúltban történt számos hasonló incidens világossá teszi, hogy a törökországi menekülttáborok nem különböznek a börtönöktől.

A rossz élelmezés és a túlzsúfoltság miatt rendszeresen tüntetnek a menekültek. Legutóbb éppen a már említett Adanában, ahol a 30 ezres menekülttábor lakossága lázadt fel amiatt, mert nem jutottak élelmiszerhez. Június 15-én pedig menekültek százai tüntettek Kahramanmaraş Kapuçam kerületének egyik menekülttáborában szintén a keserves körülmények ellen. A tüntetőket a rendőrség elkergette.

Recep Tayyip Erdoğan elnök kormánya Görögországgal együtt magára vállalta, hogy a 2015-ös menekültválság után megfékezi az Európába tartó menekülteket. 2016 márciusában Brüsszel és Törökország 9 pontos megállapodást kötött, amelynek értelmében Törökország megakadályozza, hogy újabb menekültútvonalak jöjjenek létre, a menekültek egy részét pedig Görögországból visszaküldték Törökországba.

Erdoğan azzal dicsekedve, hogy 2016 óta félmillió szíriai menekültet telepítettek vissza, májusban bejelentette, hogy további 1 millió szíriai menekültet küldenek el Törökországból. Azt mondta: „Egy új projektet készítünk elő, amely biztosítani fogja 1 millió szíriai testvérünk önkéntes visszatérését, akiket az országunkban látunk vendégül. Ezt a projektet hazánk és nemzetközi nem kormányzati szervezetek támogatásával fogjuk megvalósítani”.

(WSWS)
Címlapkép: Flickr – creative commons.