Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három hónapja nem kapnak fizetést a milliárdos állami támogatásból épült napelemgyár dolgozói

Ez a cikk több mint 1 éves.

Még a márciusi fizetésüket sem kapták meg a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói – számolt be róla a 24.hu. A napelemgyárba 8 éve önti a pénzt az állam, ám a munkások már három hónapja nem kapták meg a bérüket. Az ügyben az OLAF és a magyar hatóságok is vizsgálódnak.

A projekt indulásakor, 2014-ben 1 milliárd forintos egyedi támogatásban részesült a kormány által, majd ezt követően a napelemgyárat további 1,9 milliárd forint uniós támogatásra érdemesítették. A 15 milliárd forint költségűre tervezett beruházáshoz az állami Eximbank Zrt. kölcsönt  is nyújtott, összesen 22,4 millió euró erejéig. Négy évvel később a napelemgyár még mindig nem készült el, ezért a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át az EcoSolifer hitelezését úgy, hogy a kölcsön keretét 40 millió euróra emelte. A lépést azzal indokolták, hogy jelentősen megnőtt a kereslet a napelemek iránt, és megduplázták a tervezett gyártókapacitást.

A hvg.hu információja szerint az uniós pénzekkel kapcsolatban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatot kezdett, valamint a gazdasági tárca is szabálytalansági vizsgálatot indított az ügyben, még 2016-ban.

A gyárat végül 2020 decemberében adták át, a beruházás addigra 18,9 milliárdosra duzzadt. A 24.hu az Opten adatbázisára hivatkozva kiderítette, a cég a 2020-as évet bő 1,7 milliárd forint veszteséggel zárta. A projekt indulásáról korábban már a Mérce is beszámolt, melynek kapcsán megírtuk,  hogy szinte valamennyi, új generációs technológiai iparfejlesztéshez hasonlóan a kormány jelen esetben is egy külföldi tulajdonú multit támogat, amelyek számára a magyarországi működés legfőbb vonzerői az adóparadicsomi állapotok, az olcsó és – a fejlett ipari országok sztenderdjeihez képest legalábbis – szélsőségesen kizsákmányolható munkások, valamint nem utolsó sorban hogy az ország az európai vámunió része.

A 24.hu-nak nyilatkozó egyik dolgozó elmondása szerint húsvét előtt kezdődtek a gondok a gyárban. Mikor már két hete késett a fizetésük, megjelent közöttük az igazgató, aki elmondta, reméli, két héten belül rendeződik a helyzet. Rosszkor jött a hír, sokak számára lőttek az ünnepi nagybevásárlásnak, de úgy gondolták, két hét még belefér.

A dolgozók folytatták a munkát, de ahogy telt az idő, egyre többen kérdezték, miből fizessék a rezsit, a lakástörlesztést, a bejárás költségeit.

A 24.hu forrása szerint május 8-án többeket igazolt fizetett távollétre küldtek, majd hamarosan értesítést kaptak, hogy a helyzetre tekintettel két napon belül el kellene dönteniük: fizetetlen szabadságra mennek vagy közös megegyezéssel felmondanak.

Még aznapra összehívtak egy gyűlést, ahol a dolgozók jelezték, nem kérnek a fizetetlen szabadságból, más opciót várnak a cégvezetéstől. „Pár nap múlva jött egy üzenet, hogy állásidőre vagyunk küldve határozatlan időre, amit majd fizetnek valamikor. Most ott tart a dolog, hogy háromhavi bérrel vannak elmaradva” – nyilatkozta a hírportálnak az egyik érintett. A dolgozók jelenleg se tudják, hogy újraindul-e a gyár, és ha igen mikor, valamint a mai napig nem kapták meg a három hónapja elmaradt fizetésüket sem.

A 24.hu felkereste az ügyben a beruházást hitelező Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t, valamint az  EcoSolifer ügyvezető-tulajdonosát, Haidegger Ákost, ám kérdéseikre egyik féltől sem kaptak választ.

 

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba