Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendelettel nehezítheti a független lapok terjesztését a kormány

Ez a cikk több mint 1 éves.

A keddi Magyar Közlönyben olvashattunk a kormány új intézkedéséről, ami „a sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól” szólnak. Az új rendelkezés szerint kedvezményben részesülnek azok a köztéri újságárusok, akik csak olyan lapokat árulnak, amiben van közérdekű információ vagy tájékoztatás az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Annak az újságosnak nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni, amely „kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást” tartalmaz.

A Magyar Narancs szerint ez a rendelet arra szorgalmazza az újságárusokat, hogy csak olyan sajtótermékeket árusítsanak a kedvezmény megszerzése érdekében, melyekben van „közérdekű közlemény és tájékoztatás” a háborút illetően, ami a kormány elmúlt évekbeli tendenciái alapján azt jelenti, hogy csak olyan újságok után jár majd a kedvezmény, melyek megjelentetik a kormány álláspontját és közléseit,

ugyanis a Fidesz-kormány a saját óriásplakátjait és hirdetéseit is rendre közérdekű tájékoztatásnak nevezi. Elég csak visszagondolni a „gyermekvédelmi” népszavazás vagy a menekültválság plakátjaira és állami, „közérdekű” hirdetéseire.

Elképzelhető, hogy ez az intézkedés egy újabb próbálkozás arra, hogy eltüntessék a közterekről és az újságosbódékból azokat az újságokat, melyek nem tartalmaznak kormányhirdetéseket, mint például a Magyar Narancsot is. Hasonlóra már volt példa a HVG esetében, miután a Mészáros Lőrinchez köthető Mahir Cityposter Kft. azonnali hatállyal felmondta a HVG hetilap címlapjairól készített plakátok kihelyezéséről szóló, nem felbontható szerződést.

Miközben a kormány megpróbálja eltüntetni az újságosok kínálatából a nem kormánypárti lapokat, és ezt jutalmazza is, addig a forint brutális gyengülésének és az inflációnak köszönhetően a nyomtatott médiához elengedhetetlen papír beszerzési ára az egekbe szökött, ami az összeomlás szélére kényszerítette a Magyar Hangot.

A Magyar Hang a mai napon „túlélőprogramot” indított az újság megmentésének érdekében, írja a Media1. Egy ellenzéki, hatalomkritikus lap, ugyanis sokkal jobban ki van szolgáltatva a piac okozta változásoknak és kríziseknek, mint a közpénzből fenntartott és hirdetésekkel kitömött kormánypárti lapok.

Mi azt kérjük: ha még nem fizetett elő a Magyar Hangra (vagy nem veszi heti rendszerességgel a lapot), tegye meg most! (Mindössze 492 forint hetente, ha egy évre előfizet.) Hiába a Magyar Hang a második legnagyobb példányszámban (10-12 ezer példány) értékesített közéleti hetilap, mivel mögöttünk tényleg semmilyen erő nem áll, túlélésünkhöz az kell, hogy a nyár során legalább ezerrel több előfizetőnk legyen. Csatlakozzon Ön is a jó ügyhöz!

– olvashatjuk felhívásukban.

Azonban az infláció elől a kormánypárti lapok sem tudtak megmenekülni, ugyanis a Mediaworks két nyomdáját is kénytelen volt bezárni, és több megyei lapuknál is kénytelenek voltak több munkatársukat is elbocsátani.

Címlapkép: Pixabay