Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eljárást indít a Médiatanács a Metropol tavalyi hajléktalanellenes cikke miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Eljárást indít a Médiatanács a Metropol „koldustérképet” tartalmazó cikke miatt – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. A közleményükben úgy fogalmaznak, az újság leegyszerűsítő módon, általánosítva, a fedél nélkül élő embereket egyes kábítószerfüggő, erőszakosan kéregető csoportokkal azonosítva ábrázolhatta a hajléktalanság problémáját.

Mint arról korábban beszámoltunk, korábban az Utcajogász jogvédő egyesület is sajtópert indított a lap ellen, azonban azt a bíróság arra hivatkozva elutasította, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lefényképezett emberek „nem elég felismerhetőek” a jogsértés megállapításához.

A Médiatanács most azt írja,  Metropol nyomtatott és online verziójában is megjelent cikk felveti a kirekesztés gyanúját, továbbá felmerülhet, hogy öncélúan, megalázóan és sérelmesen mutattak be kiszolgáltatott embereket, ezért a Médiatanács eljárást indít a kiadó, a Mediaworks Hungary Zrt. ellen.

A lap közzétett egy térképet is, amelyen azokat a helyeket jelölte, ahol erőszakos koldusokra számíthatnak a járókelők. Illusztrációként olyan fotókat is bemutattak, amelyeken földön fekvő, alvó vagy magatehetetlen állapotban lévő emberek láthatók. Az írást bejelentés alapján kezdte vizsgálni az NMHH Médiatanácsa. Az eljárásban a hatóság arra keresi a választ, hogy a cikk a kiszolgáltatott embereket öncélúan és sérelmesen mutatta-e be, valamint megsértette-e a kirekesztést tiltó törvényi rendelkezéseket – írja az MTI.

A közleményben kiemelték, hogy a hatósági és a bírósági gyakorlat szerint egy médiatartalom

akkor kirekesztő, ha alkalmas sztereotípiák kialakítására vagy a már meglévők felerősítésére,

illetve ha a szóban forgó közösség elszigetelése, különállósága mellett érvel, akár úgy, hogy felveti a közösséghez tartozók jogai korlátozásának lehetőségét.

Az Utcajogásznak sikerült felvennie a kapcsolatot két olyan érintettel, akikről a Metropol „lesből és messziről” fényképet tett közzé. A hajléktalan emberek elmondták, hogy csak utólag értesületek arról, hogy az országos napilapban képek jelentek meg róluk, a lap által közzétett, hajléktalan emberekre vonatkozó általánosító állítások felháborították őket.

Hasonló kampányt folytatott az Index is a veszélyesnek ítélt budapesti közterületeket bemutató riportsorozatában, illetve az Origo is. Ezekben az ügyekben még nincs hír eljárásról.

(MTI, Mérce)

Címlapkép: Mérce