Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Romániában többet keresnek a pedagógusok, mégis tüntettek a romló megélhetésük miatt Bukarestben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Három országos pedagógus-szakszervezet tartott tüntetést Bukarestben, amiért a kormány nem ül le velük tárgyalni. A romániai oktatási alkalmazottak bérének vásárlóereje is drámaian lecsökkent a 13,8 százalékos infláció alatt. Egy  pedagógus havi bruttó bére így is magasabb Romániában, mint egy magyarországi kollégájának bére.

Januárban figyelmeztető sztrájkot is tartottak a romániai pedagógusok. A szakszervezetek sérelmezik, hogy a sztrájk óta nem ült tárgyalóasztalhoz velük a kormány és nem ajánlott ütemtervet sem a törvényben előírt béremelések bevezetésére.

A szakszervezetek szerint „burkolt fenyegetés” volt a kormány részéről, hogy béremelés helyett az adóhatóság közzétett a pedagógusoknak egy útmutatót arról, hogyan kell adózni a korrepetálással szerzett kiegészítő jövedelem után.

Magyarországon a pedagógusok bérhelyzete a romániai pedagógusokénál is rosszabb.

Romániában egy kezdő pedagógus havi bruttó 243 ezer forintnak megfelelő bért keres, míg Magyarországon a kezdőfizetés havi bruttó 195 ezer forint. Romániában tíz év munkatapasztalat után havi bruttó 285 ezer forintnak, tizenöt év után havi bruttó 302 ezer forintnak megfelelő román lejt keres egy pedagógus, míg Magyarországon tíz év után csak 254 ezret, illetve tizenöt év után 273 ezret keres egy pedagógus. Negyven évnyi munka után is 72 ezer forintnak megfelelő összeggel magasabb a bruttó bére egy romániai tanárnak, mint egy magyarnak.

Egy magyarországi tanárnak heti 22-26 órát kell tanítással töltenie, míg egy romániai tanár pluszjuttatásokat kap heti 18 tanóra után.

A szlovákiai pedagógusok is az oktatási rendszer összeomlásától tartanak, tanárhiányra és alacsony bérekre panaszkodnak, ezért június 15-re tüntetést is szerveznek. A szlovákiai régiós oktatásban egyébként a 2021-es átlag bruttó bér juttatásokkal együtt 1387 euró körüli volt, ami nagyjából 545 ezer forintnak felel meg.