Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Elég a véres olajból! – üzente a Greenpeace Orbánéknak

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Greenpeace szerint Orbán Viktor az Oroszország agressziója elleni közös uniós fellépést akadályozza azzal, hogy nem szavazza meg az EU-s orosz olajembargót. A zöld szervezet közleményében elmondta, szerintük a magyar kormány ellenzi a leghangosabban az embargót azáltal, hogy semmilyen erőfeszítésre nem hajlandó az orosz olajfüggés csökkentésére.

Hangsúlyozták, az orosz olajról való leválás az egyedüli morálisan vállalható út , emellett pedig az éghajlatvédelem miatt is szükség van rá, valamint szerintük a magyar emberek érdeke is ezt diktálja. A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy minden erőforrását fordítsa az olajfelhasználás csökkentésére, és a klímabarát energiabiztonság megteremtésére.

A zöld szervezet ezért Budapesten, a Képviselői Irodaházra kivetített felirattal üzente a kormányfőnek: „Elég a véres olajból!”.

„A magyar miniszterelnök hetek óta blokkolja az orosz kőolajra tervezett embargót, amivel az orosz agresszió elleni egységes uniós fellépést hátráltatja. Orbán Viktor ezzel szégyent hoz minden magyarra. Ráadásul, miközben már csak egy hajszál választ el minket attól, hogy visszafordíthatatlan folyamatokat indítson be a klímaválság, abszurd, hogy a magyar miniszterelnök a fosszilis infrastruktúra fejlesztésére kér több száz millió eurót, és egyetlen lépést sem tesz azért, hogy csökkentse az ország olajfelhasználását” – jelentette ki Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányának felelőse.

A zöld szervezet szerint Orbánék több százmillió EU-s támogatást kérnek olajinfrastruktúra, azaz a százhalombattai finomító és az Adria-kőolajvezeték fejlesztésére, alternatív energiaforrások kiépítésében azonban nem gondolkodnak. A Greenpeace legfrissebb elemzése szerint a közlekedés átalakításával az Európai Unió akár hónapokon belül le tudná csökkenteni az éves olajfelhasználását mintegy 40 millió tonnával. Ez a mennyiség az orosz kőolajimport 28%-ának felel meg. Ezekkel az intézkedésekkel egyúttal az üvegházgáz-kibocsátást is drasztikusan lehetne csökkenteni, és ebben a magyar kormánynak is szerepet kell vállalnia, hogy mielőbb megszabaduljunk a klímaromboló, véres fosszilisektől.

A nemrég bejelentett embargós javaslat elfogadásához mind a 27 tagállam támogatása szükséges – a magyar kormány gyorsan kijelentette, hogy ebben a formában nem tud beállni az embargó mögé. Orbán Viktor a Kossuth rádiónak úgy fogalmazott, hogy a javaslat „felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával”, mert a magyar energiarendszer az Oroszországból érkező kőolaj és földgáz behozatalára van kiépítve, aminek az átalakítása és korszerűsítése „több száz milliárd forintba és legalább öt évbe” telne.

Korábbi cikkünkben már felvázoltuk, hogy milyen fenntartható alternatívákkal lehetne pótolni a kieső orosz gázt, valamint azt is bemutattuk, hogy Magyarország földrajzilag különösen ki van szolgáltatva az fosszilis energiahordozóknak. Az Európai Unió REPowerEU nevű programját, mely az unió orosz olajtól való függőségét igyekszik csökkenteni, számos környezetvédő szervezet kritizálta. A terv jelen formájában ugyanis hosszú időre bebetonozná a szennyező módon kitermelt fosszilis energiahordozók használatát az Unióban, valamint a társadalmi egyenlőtlenségekre sem fordít elég hangsúlyt.

Címlapkép: Járdány Bence / Greenpeace