Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Citrom díjat kapott a Mol-torony és a Szentháromság téri Diplomata-ház szakmaitlan lebontása

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kiosztotta az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) Magyar Nemzeti Bizottsága a Műemléki Világnapon az ICOMOS Díjakat, négy Példaadó Műemlékgondozásért Díjat, és két Műemlékvédelmi Citrom Díjat – írta meg Facebook-oldalán V. Naszályi Márta az MTI alapján. Az első kerületi polgármester azért is érintett a díjakban, mert az ő városrészében található Szentháromság téri Diplomata-ház szakértői tiltkozások ellenére történő elbontását is Citrom Díjjal jutalmazták. A teljes megnevezés szerint,

„Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Citrom-díjjal ismeri el az 1945 utáni építészetünk értékeinek érthetetlen elpusztítását, különös tekintettel a védelemre és szakszerű megújításra is érdemes egyik legjobb épület, a Budapest, I. kerület, Szentháromság tér 4-5 számú épületnek a szakmai szervezetek együttes tiltakozása ellenére történt  lebontására.”

A filmvilágból is ismerős, Arany Málnához hasonló, negatív teljesítményért járó másik díjat a kopaszi-gáti Mol-torony felépítése kapta. A zsűri indoklása szerint a 28 emelet épület számos nézőpontból helyrehozhatatlanul megsérti és rontja Budapest egységes városképi látványának integritását, veszélyeztetve a főváros világörökségi státuszát.

A Mol-torony megépüléséhez szükség volt a kormány kivételezésére is, miután 2018-ban megtiltották a 90 méternél magasabb épületek építését a fővárosban. Csupán három cégnek adtak opcionális jogot a szabály alól kibújásra, ezek a „regionálisan jelentős” Mol, Richter Gedeon és OTP. Közülük csak az olajvállalat élt a lehetőséggel, és húzta fel a város szinte minden pontjáról látható 120 méteres üveg-acél monstrumot.

A Mércén rendszeresen figyelemmel követjük a Fidesz-kormány által bevezetett intézmény, a kiemelt beruházások körüli civil tiltakozásokat és a velük járó környezet- és világörökség rombolásokat. A Mol-torony környéke mellett a Fertő-tó partjára tervezett luxusszálló, a gödi Samsung-gyár és a Liget-projekt is ezen kategóriába esnek. A témában íródott cikkein itt elérhetőek.

(MTI, Napi.hu)

Címlapkép: Reddit