Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Anyák: „Sokan vagyunk magyarok, akik tudjuk, hogy mit jelent ott állni a cipőknél a Duna-parton”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés (17:34):

Vasárnap spontán demonstrációt váltott ki Budapesten az ukrán elnök két nappal ezelőtti beszéde – számolt be róla az Euronews. Többen ukrán zászlóba burkolóztak, Putyin- és Oroszország-ellenes táblákat emeltek a magasba. Elkezdtek gyűlni a cipők is, amit az Ukrajnában történő borzalmakra utalva visznek folyamatosan az orosz háború ellen tiltakozók.



Korábban írtuk:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, az Európai Tanács ülésén mondott beszédet, melyben Orbán Viktor miniszterelnöknek külön is üzent. A videóbejelentkezésében felhívta Orbán figyelmét a nyilasterror áldozatainak emelt szoborcsoportra a Duna-parton, majd a harmadik birodalom bűneit az orosz agresszióhoz hasonlította. „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok. Független ország vagytok” – szögezte le az ukrán elnök. A videóra Orbán Viktor is reagált ma reggel a Kossuth Rádió műsorában.

Magyar Anyák akciócsoport tagjai közül sokakat mélyen megérintett Zelenszkij drámai beszéde, és egy videóban reagáltak az ukrán elnök szavaira.

  • „Sokan vagyunk magyarok, akik elítéljük az orosz agressziót és Ukrajna lerohanását,
  • sokan vagyunk magyarok, akik elvesztettük a rokonainkat a második világháborúban és 1956-ban,
  • sokan vagyunk magyarok, akik tudjuk, hogy mit jelent ott állni a cipőknél a Duna-parton”

-sorolták a Magyar Anyák. Az aktivista csoport 2018 december végén, a rabszolgatörvény elleni tiltakozási hullám alatt jött létre azzal a céllal, hogy akciókat hirdessen azoknak az édesanyáknak, akik ki akarják fejezni elégedetlenségüket a kormánnyal szemben, de a tüntetéseken nem, vagy nem mindig tudnak részt venni. A gyermeknevelés és az ahhoz köthető reproduktív munkák ugyanis jelentős részben a nőkre nehezednek, így sokszor politikai  demonstrációkon sem tudnak részt venni.

  • „Sokan vagyunk magyarok, akik tehetetlennek érezzük magunkat, látva a szenvedést Mariupolban,
  • sokan vagyunk magyarok, akik szégyenkezünk a kormány hintapolitikája miatt,
  • akiknek felfordul a gyomra, amikor az olcsó gázra hivatkozva Orbán elárulja az ukrán embereket és hagyja őket meghalni.”

A videóban Márki-Zay Péterné Vincze Felícia is felszólalt. A miniszterelnök-jelölt felesége a napokban a közösségi oldalon is kampányt folytatott, melyben bemutatta az egyesült ellenzék nőjogi programját.

  • „Sokan vagyunk magyarok, akik a határon vagyunk, fogadjuk és ellátjuk a menekülteket, akik gyűjtést szervezünk, gyűjtünk és adományozunk,
  • sokan vagyunk, akik befogadunk ukrán családokat és próbálunk segíteni a menekülőknek szálláshoz jutni,
  • sokan vagyunk magyarok, akik most új vezetést és egy olyan miniszterelnököt szeretnénk, aki nem hezitálna egy ilyen helyzetben!”


Orbán Viktor szokatlanul vasárnap reggel jelentkezett be a Kossuth Rádió műsorába, melyben erkölcsileg helyesnek nevezte a magyar álláspontot az orosz agresszióval kapcsolatban. A miniszerelnök úgy fogalmazott, Volodimir Zelenszkij nemcsak őt szólította meg személyesen, hanem mindenkit megtámadott, akiről úgy gondolta, hogy nem elég elkötelezett az urán ügy mellett. Hozzátette, ha Magyarország lemondana az Oroszországból érkező olajról és gázról, akkor a gazdaság teljesen leállna. Hazánk a kőolaj 60 százalékát, míg a gáz 85 százalékát vásárolja Oroszországból. Az ország finomítói erre az olajtípusra rendeződtek be, átállításuk pedig több évet venne igénybe. A műsorban az elszabadult energiaárakért az EU-t hibáztatta, követelte, hogy függesszék fel a „mesterséges brüsszeli áremelések politikáját”.