Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Egyik országnak sincs joga egy másikat elfoglalni” – magyarországi ukránok tüntettek Budapesten az orosz agresszió ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kb. 1000-1500 magyarországi ukrán és velük szolidaritást vállaló külföldi és magyar állampolgár tüntetett ma délután az Andrássy úton az orosz agresszió ellen, a budapesti ukrán közösséget összefogó Ukrán Egység Egyesület szervezésében.

„A jelenlegi fejlemények, Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójának eszkalációja nem hagyja közömbösen az egész világot. Oroszország most nyíltan katonákat küld Ukrajnába, megtagadja a szomszédos ország létjogosultságát, és a donbászi oroszbarát csoportok vezetőivel együtt abszurd félretájékoztatást terjeszt Ukrajna állítólagos támadásairól. Támogassuk Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcban, a béke és a szuverenitása megőrzése érdekében!”

– olvasható a Facebook-esemény leírásában.

Íme néhány fotó a nagyrészt ukrán nyelven zajló tüntetésről.

Fotó: Mérce

Ez a fiatal nő arról mesélt lapunknak: Magyarországon dolgozik, családja viszont Lvivben él, ami bár még viszonylag biztonságos, de félti őket. A magyar kormánytól azt várna, hogy szakítsa meg a barátságot Putyinnal, a magyar társadalmat támogatónak érzi.

Fotó: Mérce

„Egyik országnak sincs joga egy másikat elfoglalni”- mondták ezek a thaiföldi diákok.

fotó: mérce

„Néztem a Partizánt, és azt gondoltam, nehogy már a gáz miatt ezt meg lehessen csinálni” – mondta egy magyar diák, „Orosz hadihajó, menj a francba!” feliratú táblát tartva, idézve a Kígyó-szigetet őrző, egytől egyig lemészárolt ukrán katonákat, akik egy hangfelvétel tanúsága szerint ezzel a mondattal válaszoltak egy őket megadásra felszólító orosz hadihajónak a háború kirobbanását követően.

fotó: mérce

„Oroszok a háború ellen!!!” Az oroszok nem akarnak háborút Ukrajnával!!!” – üzenték orosz fiatalok.

fotó: mérce

fotó: mérce

A Szikra Mozgalom is szolidaritását fejezte ki.

fotó: mérce

„Gyilkos Putyin” – olvasható egy fiatal nő tábláján.

fotó: mérce

fotó: mérce

fotó: mérce

A tüntetők az Andrássy útról a Hősök terére vonultak, ahol véget ért a demonstráció.