Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyomorforgató kommentjei miatt visszalépett az ellenzéki képviselőjelöltségtől Gér Mihály

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma délután Facebook-közleményben jelentette be visszalépését Gér Mihály, a Párbeszéd politikusa, az ellenzéki összefogás Pest megyei 10. választókerületi (monori körzet) képviselőjelöltje. Visszalépését azután jelentette be, hogy ma korábban napvilágot láttak egy 2016-ban történt halálos autóbaleset után tett kommentjei.

Gér hat évvel ezelőtt az Andrássy úton elgázolt egy fiatal párt, a balesetben a fiú meghalt, a lány súlyos sérüléseket szenvedett. A balesetben ugyan a jogerős ítélet szerint vétlen volt, de a baleset után közvetlenül egy zárt Facebook-csoportban vállalhatatlan és gyomorforgató módon írt az esetről az ellenzéki politikus. Közleményében azt írja:

„Noha szavaimért ugyanott bocsánatot kértem, be kell látnom: kampányom folytatása súlyos terhet róna rám, a pártomra és az ellenzéki összefogásra. Ezért a jelöléstől a mai nappal visszalépek.”

Gér Mihály a baleset után közvetlenül (miközben az autómentők szállították el a kocsiját) egy privát Facebook csoportban tett embertelen megjegyzéseit nem közöljük. Gér a közleményében úgy fogalmazott, hogy a kommenteket „sokkhatás alatt” írta, ám mint az visszalépéséből látszik, ez sem lehet mentség arra, ahogy az elhunytról nyilatkozott.

Minden politikai valószínűség szerint Gér Mihály kommentjei nem véletlenül kerültek elő épp most, valamint a napvilágra jutás körülményei is meglehetősen gyanúsak:  a botrányt először a Bennfentes nevű oldal írta meg.  A ma hajnal egykor élesedő cikkük borítóképén Gér Karácsony Gergellyel látható, a cikk is igyekszik minnél több ellenzéki politikussal egy lapon említeni a botrányba keveredő párbeszédes politikust. A lap a politikusra következetesen „Karácsony embere”-ként hivatkozik, és a kommentjeiről készült képernyőfotókon túl számos közös képet közöl róla és prominens ellenzéki politikusokról. A hírt először az Origo vette át.

A válaszókörzet sem véletlen: a fideszes induló, Pogácsás Tibor 2018-ban 52%-t szerzett itt, azaz a körzet billegőnek számít (vagy számított eddig) az idei választásokon. Gér Mihály ugyan összegyűjtötte, de elvileg még nem adta le az ajánlásokat a helyi választási bizottságnál (és ezek után már nem is fogja). Akárkit is talál a helyére az ellenzék, annak február 25-ig kell majd leadnia 500 ajánló aláírást az induláshoz. Az ellenzéki előválasztáson Gér Mihály ellenfele nem mellesleg Magdics Máté, a DK és a Liberálisok jelöltje volt, akit 70-30 arányban győzött le.