Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A környezetvédők óvatos ünnepléssel fogadták a Rio Tinto bányavállalat kiebrudalását Szerbiából

Ez a cikk több mint 2 éves.

Környezetvédők és a lakosság hetek óta tartó tiltakozása után a szerbiai kormány visszavonta a Rio Tinto bányászati vállalat engedélyeit, ennek értelmében az angol-ausztrál cég nem nyithat lítiumbányát Nyugat-Szerbiában – ezt Ana Brnabić szerbiai kormányfő jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Mint arról mi is beszámoltunk, december elejétől a döntéshozókat is meglepő erejű tiltakozáshullám bontakozott ki Szerbiában, miután  a kormány legújabb rendelkezéseivel jelentős ásványkincseket ajánlott fel a kínai Zijin rézbányának, és az ausztrál Rio Tintonak olyan bányászati projektek megvalósításához, amelyek valószínűsíthetően nagyon komoly környezetkárosítással járhatnának.

Ana Brnabić szerbiai miniszterelnök a Rio Tinto körül kialakult helyzetért a korábbi államvezetést okolta, és azt mondta, hogy a tiltakozókat külföldi szervezetek fizették – írta a Szabad Magyar Szó. Korábban Aleksandar Vučić államfő is hasonló dolgokat állított, amikor arról beszélt, hogy Szerbiának egymilliárd eurót kell fizetnie, ha olyan döntés születik, hogy elküldik a Rio Tintót. Ennek ellenére Szerbia a miniszterelnök közlése szerint most mégis visszavonta a jadarit nevű érc bányászása céljából készített területrendezési tervét, valamint a Rio Tintóval kapcsolatos összes hatósági engedélyt, és feloszlatták a „Jadar” projekt végrehajtásával foglalkozó munkacsoportot. 

A Mašina beszámolója szerint ennek ellenére környezetvédő aktivisták és a politikai ellenzék is egyértelmű garanciákat követelnek arra, hogy ez nem csupán a kormány választás előtti trükkje, ezért a bejelentésre óvatos optimizmussal reagáltak:

Az Environmental Uprising környezetvédő szervezet közölte, hogy, hogy a „Jadar” projekttel kapcsolatos konkrét követeléseik nagyrészt teljesültek. A mozgalom képviselői bejelentették, hogy január 21-én, pénteken másolatot készítenek a kormány jadaritkitermeléssel kapcsolatos dokumentumairól, és elemzésre átadják azokat jogi csapatuknak. A Rio Tinto vállaltra vonatkozó jogszabályok nyilvánoságra hozatala egyébként az elmúlt hetek során megfogalmazott követelések közt is szerepelt. A környezetvédők dicsérték a tüntetők kitartását és gratuláltak nekik a győzelemhez. A mozgalom azonban az ünneplés helyett már lakossági fórumokat szervez, hogy megvitassák a környezetrombó bányászati projektekkel szembeni védekezés további lépéseit. „Ha a Rio Tinto valóban el is hagyja Szerbiát, semmi garancia nincsen arra, hogy a közeljövőben nem lesznek hasonló problémák” – figyelmeztettek.

„A kormány külső nyomásra évek óta dolgozik azon, hogy a jogszabályi kereteket a bányavállalatok igényeihez igazítsa” – áll a az aktivisták nyilvános felhívásában.

A tiltakozásokban ugyancsak résztvevő  Ne davimo Beograd (NDB) ellenzéki párt az állampolgárok és a szerb társadalom nagy győzelmének értékelte a Rio Tinto-ügyben a  közelmúltban bekövetkezett fordulatot, ami szerintük azt is bizonyítja egyben, hogy a környezetvédő szervezetek és a politikai mozgalmak sikeresen szembeszállhatnak a környezetkárosító projektekkel. Amint azonban az ebből az alkalomból kiadott közleményükben is szerepel:

„Ez az a pillanat, amikor büszkének kell lennünk egymásra, ugyanakkor tudatában kell lennünk annak, hogy nincs garancia. Nincs okunk bízni a jelenlegi kormányban, hogy az áprilisi választások után nem fogadja el ugyanezt a rendeletet. Ezért az NDB ragaszkodik ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló káros projekteket a csak kormány leváltásával lehet megakadályozni a közelgő választásokon”.

(Mašina, Euronews, Mérce)