Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A török fővárosban rendőrök verték szét a szakszervezetek gazdasági mélyrepülés elleni tüntetését

Ez a cikk több mint 2 éves.

17 embert, köztük egy újságírót is megvertek, majd letartóztattak a török rendőrök vasárnap Ankarában, a „Nem jutunk át” elnevezésű tüntetésen. A demonstrációt a Munka és Demokrácia Erői (Emek ve Demokrasi Güçleri) nevű, több szakszervezetet is magában foglaló szövetség szervezte az ország gazdasági mélyrepülése ellen tiltakozva.

A tüntetők egy sajtóközleményt kívántak felolvasni a városházánál, de ezt a rendőrség megakadályozta, majd többeket is őrizetbe vett.

Sajtóértesülések szerint ráadásul a török rendőrök az újságírókat sem akarták az esemény közelébe engedni.

A török líra és vele együtt a török gazdaság zuhanórepülésbe kezdett az elmúlt időszakban újfent, miután a a török nemzeti bank 4 százalékponttal 15 százalékpontra csökkentette az alapkamatot több lépésben, annak ellenére, hogy az infláció közel 20 százalékra nőtt mindeközben. A török nemzeti fizetőeszköz rekord alacsony értékre zuhant, miután pánikszerűen mindenki próbál szabadulni a lírájától.

A török gazdaság évek óta stagnál, a líra pedig folyamatosan inflálódik, Erdogan elnök pedig pár havonta váltogatja a nemzeti bank vezetőit, akik rendszerint megpróbálnák menteni a menthetőt. A török elnök megoldásként eddig mindössze annyit tudott kitalálni, hogy új büntető törvényt hozott, amely alapján a gazdaság helyzetéről bárminemű, a kormány véleményével ellentmondásos megnyilvánulás pénzügyi manipulációnak számít, azaz börtönbüntetés jár érte. Vonatkozik ez újságírókra és egyszerű állampolgárokra egyaránt.

A kormánypárti média csak mellékesen adott hírt az új törvényről, ők elsősorban arról írtak, hogy nyugati bankok aljas támadása áll a líra hirtelen bezuhanása mögött, a törvény pedig a török gazdaságot fogja megvédeni azoktól, akik pánikot akarnak kelteni.

Az alapvető élelmiszerek ára viszont mindeközben gyorsan emelkedik, és vele együtt a lakosság haragja is.

(Bianet; Ahval News)
Címlapkép: Bloomberg, Twitter