Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boszniában napok óta sztrájkolnak a bányászok a fizetésük csökkentése ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Boszniában bányászok ezrei sztrájkolnak november 22. óta jobb munkakörülményekért és bérekért, írja az Euronews. A sztrájkban hét szénbánya dolgozói vesznek részt, nyomásgyakorlásuknak reális esélye van arra, hogy eredményt érjenek el, mivel az ország energiamixében központi helyet foglal el a szén.

Noha az országban működik vízerőmű is, komoly áramkimaradásokkal járhat a bányászok munkabeszüntetése, ami az ő malmukra hajtja a vizet.

A bányákat üzemeltető villamosművek, az Elektroprivreda BiH Sarajevo már szerdán bejelentette, hogy a sztrájk miatt áramkimaradások várhatók Bosznia-Hercegovina-szerte. A tuzlai hőerőműben akadozik a termelés, míg a Kakanj erőműben szűk két hétre elegendő széntartalék van.

Sinan Husic, a bosnyák bányászszakszervezet elnöke kifejtette, hogy a kormány egyelőre nem teljesíti a bányászok november 18-án közzétett követeléseit. Mint mondta,

„nem kaptunk választ, és a követeléseinket nem teljesítették. De a Bosnyák Föderáció bányáiban szénkitermelés sincs. Addig nem kezdünk szénkitermelésbe, míg nem teljesítik a követeléseinket”.

Noha a kormány meghívta őket tárgyalni, a bányászok nem ülnek asztalhoz, valamennyi követelésük maradéktalan teljesítését várják el a kormánytól.

Ezek a következők:

  • ezer márkás (kb. 188 ezer forintos) bányász-minimálbér;
  • a villamosművek vezetőjének a menesztése;
  • a bányászok bérét 850-ről 570 márkára leszállító határozat megsemmisítése;
  • valamint a bércsökkentést alkalmazó bányaigazgatók kirúgása.

Miután november 22-24 között a fővárosban, a villamosművek székháza előtt tüntettek, pénteken a bányászok újabb demonstrációkat tartottak a szénbányákat is üzemeltető vállalat helyi irodái előtt, hét városban, ahol a bányák találhatók. A Szabad Európa Rádió felvételén látszik, hogy a szakszervezet látványos demonstrációt tartott füstbombákkal, miegymással.

A november 24-i szarajevói tüntetésen a népszerű és nemzetközileg ismert Dubioza Kollektiv együttes is megjelent, fellépésük során kifejtették véleményüket is, miszerint Fadil Novalic miniszterelnöknek címezve elénekelték, hogy „Fadil, baszd meg magad és a kormányodat, míg a bányászok dolgoznak, a kormányod lop.”

Mukades Hadzic kakanji bányász a Szabad Európa Rádiónak elmondta, hogy „nem gondolom hogy hozzá kéne nyúlniuk a fizetésünkhöz, hacsak nem megemelik 10-20 százalékkal. Minden megdrágult. Ennek ellenére csökkenteni akarják a fizetésünket. Ha a bányászok leállnak, minden leáll.”

Husic szakszervezeti vezető pedig kifejtette,

„ez nem egy szimbolikus felfüggesztés. Hogy meddig tart az nem rajtunk áll, hanem a föderáció hatóságain, a bányák igazgatóságán és az Elektroprivreda BiH [vállalaton].”