Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: Ha Márki-Zay nyer, a közös program 80 százaléka megvalósul, ha nem ő, akkor nulla

Ez a cikk több mint 2 éves.

Péntek este a Partizán vendégei voltak az elmúlt hetek politikai drámájának főszereplői, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. Miután délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony visszalépett a jobboldali jelölt javára, élő adásban próbálta megindokolni a döntésének hátterét.

Karácsony Gergely szomorúan vette tudomásul, hogy szerinte a magyar társadalomban nincs többsége az általa képviselt szociáldemokrata és zöld program megvalósításának. A zöld politikus azonban Márki-Zay Péter szereplésében látja az orbáni rendszer leváltásának lehetőségét, így az általa képviselt baloldali jövő elérhetőségét.

„Engem nem érdekel nagyon más, mint hogy Magyarországon 2022-ben változás legyen.”

Sovány vigasz

Karácsony és Márki-Zay egyetértett abban, hogy a hatpárti koalícióban alkotott Közös Alap biztosítja, hogy a jelölt személyétől függetlenül a baloldali szempontok is figyelembe lesznek véve. Ehhez azonban meg is kell nyerni a választást, amihez jelenleg Karácsony szerint Márki-Zaynak van a legnagyobb esélye.

Márki-Zay ettől függetlenül kifejtette, hogy ő gazdasági racionális alapon szkeptikus a baloldali programmal szemben. Szerinte a Fidesz a választásokig szét fogja osztani az ország vagyonát, így felelős és megvalósítható ígéretekkel kíván szolgálni. A hódmezővásárhelyi jelölt azonban kihangsúlyozta, hogy ő kulturálisan jobboldali és a szabadpiacban hisz.

Karácsony elvárja, hogy Márki-Zay aktívan tegyen a koronavírus-okozta válság hatásait enyhíteni hivatott jóvátételi programért, illetve erősítse meg az önkormányzatok hatalmát. A főpolgármester üdvösnek tartja, hogy szintúgy egy önkormányzati háttérrel rendelkező jelöltet támogathat, mert így az ott szerzett tapasztalatait aktívan tudja majd kamatoztatni a hatalmi pozícióban.

Bár jogos a csalódottság, Karácsony arra kérte a támogatóit, hogy mérlegeljék tudnak-e még bízni benne, és abban, hogy a politikai program beteljesítésének érdekében hozta meg a döntését. Bár a közös alap programjáról úgy nyilatkozott, hogy saját elképzelésétől egy cseppet konzervatívabb, mégis több lehetőséget biztosít hosszútávon a szociáldemokrácia megvalósítása felé.

Szerinte, ha Márki-Zay alatt nem a teljes program, hanem annak négyötöde valósul meg, már az is több, mint a semmi.

Márki-Zay szerint nincs viszont okuk csalódottnak lenni a baloldali szavazóknak, helyette szeretné, ha a jobb– és baloldal közös összefogásaként értékelnék az eseményeket. Kihangsúlyozta, hogy a szerinte „jelentős részben baloldali” program meg fog valósulni, illetve rengeteg támogatóval rendelkezik a „főleg baloldali” ellenzéki vezetésű települések között is. Azzal kapcsolatban, hogy az LMP és az MSZP nem kívánja támogatni őt az előválasztási versenyben, kifejtette, hogy szeretné, ha a gyászmunkát követően beállnának mögé és közösen válthatják majd le az Orbán-kormányt

A hódmezővásárhelyi polgármester ettől függetlenül próbálkozott a baloldal által tematizált kérdésekben kompetensnek tűnni, így kiemelte, hogy ő különös szociális érzékenységgel bír, illetve szerinte a vezetése alatt a város aktívan tesz a zöldpolitika megvalósítása érdekében. Kifejtette, hogy az országban egyedülálló, hogy a város önkormányzati költségből végez „cigányságot felzárkóztató” programokat. Ezekről részletesen az 1 Magyarország által szervezett vitán beszélt, ahol konkrét intézkedésekben szegény, de paternalista hozzáállásáról tett tanúbizonyságot.

Jellemző a hozzáállására, hogy amikor Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője a többkulcsos, progresszív jövedelemadóról kérdezte, azt mondta, hogy ő nem bánná, de nem vezetné be. Azzal egyetért, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező embereknek csökkenjen az adóterhe, viszont szélsőségesen ellenzi, hogy a választást megelőzően adóemeléssel „riogassák” az embereket.

„Nem akarok kivetni a gazdagokra adót!”

Márki-Zay arra kéri a pártokat, hogy semmi esetre se kampányoljanak olyan intézkedések ellen, ami miatt egyébként a népesség támogatja a kormánypártot. Szerinte az embereknek több pénzt kell hagyni – és ígérni –, sose kevesebbet. Bár elismeri a családtámogatási rendszer egyenlőtlen elosztását, de alapvetően támogatandó, jó intézkedésnek tartja.

Karácsony jövője

Budapest polgármestere egyelőre folytatja a munkáját a városházán és szeretne a jövőben is tenni a főváros fejlődésének érdekében. Arról beszélt, hogy szeretne részt venni a 2022-es választás során a kampányban és tenni a változásért.

Karácsony szeretne továbbiakban is pártelnöki pozícióban maradni, illetve aktívan tenni az őt támogató Párbeszéd–MSZP–LMP zöld koalíció egyben maradásáért.

Márki-Zay Péter kifejtette, hogy bár hivatalosan nem osztottak egymásnak pozíciókat  de számít a főpolgármester támogatására.

Üres légtér

Márki-Zay Péter látszólag tudatosan felépített személyi karaktere, miszerint egy kívülről érkezett, pártpolitikán-túli „civil” jelölt, aki hiteles pozíciójával képes egyesíteni az ellenzéki jobboldali és baloldali szavazókat. Valódi szakpolitikai javaslatokkal azonban ezúttal se gazdagodtunk.

Korábban részletes elemzésben kifejtettük, hogy egy politikából kiábrándult társadalomban a kívülről érkező jelölt esetlegesen képes mozgósítani a csalódott embereket is. Viszont az is jellemző, hogy a NER 11. évében a társadalom egy erőskezű, karizmatikus vezetőtől várja a rendszer leváltását ahelyett, hogy alulról szerveződő mozgalmi alternatívát keresne.

A teljes adást itt lehet megnézni: