Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Svájc: Igen az LMBTQI jogokra, nem az újraelosztásra

Ez a cikk több mint 2 éves.

A korai eredmények alapján a svájci szavazók 64 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát, írja a Deutsche Welle. Sikeres népszavazás esetén a meleg és heteroszexuális párok jogilag egyenlőbb helyzetbe kerülnének: a szavazás dönt a meleg párok örökbefogadáshoz való jogáról és a külföldi, azonos nemű házastársak könnyített állampolgársági eljárásáról is. Továbbá a javaslat lehetővé tenné a leszbikus párok számára a mesterséges megtermékenyítést mindezekhez az azonos nemű párok eddig nem fértek hozzá az alpesi országban.

Svájcban 2007 óta van lehetőségük a meleg pároknak élettársi kapcsolatra lépni (korlátozott jogkörökkel), ez egyébként Magyarországon is lehetséges a hatályos törvények szerint. Tavaly decemberben a parlament már megszavazta az azonos neműek házasságát. A népszavazást a konzervatív politikai oldal kezdeményezte, hogy megakadályozza az új törvény beiktatását, azonban az eredmény véglegessé válásával  az azonos neműek házassága törvényi erőre emelkedhet a hagyományosan konzervatív országban.

A népszavazás előtt több tízezer ember vonult a zürichi Pride-on a melegházasság legalizációját követelve, az előzetes felmérések szerint a svájci lakosság 82%-a támogatja a változtatást.

Ma szavaztak Svájcban a tőkejövedelem-adó bevezetéséről is. A Fiatal Szocialisták (Juso) a svájci hagyományos jövedelemadó másfélszeresét szerették volna bevezetni a 100 000 svájci frank feletti tőkejövedelmekre. A társadalombiztosítási ellátások és az egyéni vállalkozásokból származó bevételek mentesültek volna az új adónem alól. Svájcban jelenleg nincsenek adóztatva a tőkejövedelmek.

A svájci lakosság össztőkéjének 43%-a társadalom 1%-ának tulajdonában van, az elmúlt években a különbségek csak nőttek. Az új adónemből származó bevételeket a javaslat szerint újraelosztásra, a közép- és alacsonyjövedelműek támogatására kell felhasználni. A javaslatot a Szocialista Párt, a Zöldek és a szakszervezetek is támogatták.

A javaslat a Swissinfo beszámolója szerint várhatóan kétharmados többséggel bukni fog a népszavazáson. Ez a harmadik országos népszavazás, amelyet a Fiatal Szocialisták kezdeményeztek, 2013-ban a felsővezetők fizetésének korlátozását, 2016-ban az élelmiszerár-spekuláció betiltását szavazták le az állampolgárok.

A mai népszavazások alapján tehát Svájc az egyéni szabadságjogok területén progresszív, egyenlőségpárti utat választ, míg a materiális előfeltételek esetében továbbra is konzervatív marad, tovább élezve a gazdasági egyenlőtlenségeket.