Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Friss erőkkel, új vezetőséggel vág neki a Mérce a választási évnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tisztelt olvasók és kollégák, kedves barátaink!

Ha követtétek az idén a Mérce sorsát, tudjátok, hogy számos személyi változásról számoltunk be – a szerkesztőség életének egyik legmozgalmasabb és talán legnehezebb hónapjain vagyunk túl.

Március óta átmeneti vezetéssel működött a lapunk, ez az időszak most lezárul: a szerkesztőség egyhangúan megszavazta eddigi megbízott főszerkesztőnk, Papp Gáspár és Dobsi Viktória vezetői pályázatát.

A Mérce újdonsült főszerkesztője és helyettese nem is annyira új: mindketten részt vettek a mai lap elődjének munkájában is, amikor még négyen-öten vitatkoztunk egy-egy cikk felett. Szerkesztőként végigkísérték lapunk fejlődését és átalakulását a Kettős Mérce blogból kinőtt közösségi projekttől a portálunk 2017-es létrehozásáig és az azóta eltelt 4 évben is. A Diószegi-Horváth Nóra és Pap Szilárd István távozása után felálló átmeneti vezetésben szintén szerepet vállaltak.

Augusztusban távozott a laptól egy hasonlóan régi kollégánk, Pósfai Orsolya, akinek ezúton is nagyon köszönjük munkáját, különös tekintettel az utolsó időszakra, amikor erőn felül teljesített a Mérce fennmaradása érdekében.

Ebben a hónapban pedig egy régi-új munkatárs csatlakozott hozzánk, Czékmán Bendegúz személyében, akinek elsősorban külföldi témájú elemzéseit évek óta olvashatjátok a Mércén, és aki ebben az évben a napi munkánkba is bekapcsolódik. Ősztől további 4 fővel bővül csapatunk: a Friedrich Ebert Stiftung ösztöndíjprogramjának köszönhetően négy fiatal munkatárs tölthet a Mércénél 6 hónapot, hamarosan már az ő írásaikkal is találkozhattok oldalainkon.

Ezt az évet elsősorban lapunk stabilizálására, a szerkesztőség megerősítésére szeretnénk fordítani, amihez továbbra is nagy szükségünk lesz, kedves Olvasók, a ti támogatásotokra! De jelenleg is dolgozunk több olyan projekten, amelyeket hamarosan bemutathatunk Nektek, és amelyektől azt reméljük, hogy ebben a sok szempontból különleges választási évben olyan baloldali szempontokat, problémafelvetéseket és történeteket tudnak előtérbe helyezni, amelyek miatt ti is szeretitek és olvassátok a Mércét!

Ahogy eddig, a továbbiakban is azon leszünk a mindennapokban, hogy azoknak a hangja, akik dolgozóként, kisebbségi csoportok tagjaiként vagy szegény, hátrányos helyzetüknél fogva kiszorulnak a társadalmi nyilvánosságból és a vitákból, platformot kapjanak.

Másokkal egyetemben mi is azon dolgozunk, hogy a közérdekről szóló viták és döntések ne rekesszék ki ezeknek, a különféle eszközökkel, a rendszer különféle csapdáiból adódóan elnyomott csoportokat és nézőpontjaikat. Hanem épp ellenkezőleg: ezeknek, az együtt a társadalom többségét alkotó, de gyakran egymás ellen fordított, egymással versenyeztetett csoportoknak véleménye határozza meg, mit is hívunk közjónak, és mire fordítjuk közös erőforrásainkat.

A választási évben mi arra szeretnénk koncentrálni, hogy a melósok kizsigerelése, a haknigazdaság vagy a pénzügyi rendszer kárvallottjainak gondjai, a rendszerbe kódolt erőszak áldozatai, a nők, az etnikai vagy szexuális kisebbségek, a szegénységgel küzdők elvárásai és mindazok követelései, akik véget akarnak vetni a természet és a környezetünk felemésztésének és kiárusításának, minél hangsúlyosabban jelenhessenek meg politikai vitáinkban. Szeretnénk hírt adni ezeknek a csoportoknak küzdelmeiről, és arról a képzeleti munkáról is, amely a mai elnyomó viszonyaink felszámolását célozza kisebb és nagyobb közösségeinkben.

Ehhez a feladathoz, ezeknek a céloknak a megvalósításához kérjük segítségeteket: egy választási évben még fontosabb, hogy a Mérce tartalmait nem befolyásolják sem gazdasági, sem politikai hatalmasságok vagy érdekek.

A szerkesztőség autonóm módon dönt arról, hogy miről és hogyan írunk vagy beszélünk – és ezt a függetlenséget, ami 2021-ben is kivételes kincsnek számít Magyarországon, Nektek köszönhetjük!

Azt reméljük, hogy a következő hónapokban is méltóak leszünk bizalmatokra és támogatásotokra!

Arra kérünk, kedves Olvasó, hogy állj mellénk te is, közös erőfeszítések nélkül nincs esélyünk rá, hogy közösségeink, szűkebb és tágabb hazánk igazságosabbá és élhetőbbé, szolidárisabbá váljék. És ezekre a közös erőfeszítésekre rég nem volt erre annyira szükség, mint ma, egy választási év kezdetén és akkor, amikor az emberiség jövője szempontjából is döntő küzdelmek zajlanak szerte a világon.

Kiemelt kép: Házy Fruzsina