Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszahőköl a kormány: mégsem valósul meg az „élményígéret fokozása” a Dunakanyar egyik legszebb ártéri erdejében

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés (13:20): Nagy István agrárminiszter utasítást adott egy rendeletmódosításra, mellyel a miniszter szerint a kisoroszi Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik – közölte Facebookon a tárcavezető. Korábban ugyanis adminisztrációs hibák miatt ez nem teljesült maradéktalanul, adta tudtul a Telex.

„Leállításra kerül a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett beruházás. 1997-ben elkövetett adminisztrációs hibák miatt nem valósulhattak meg a természetvédelmi követelmények a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett fejlesztés kapcsán. Ezt nem lehet elfogadni! Utasítást adtam a rendelet módosítására. Az építkezés pedig leállításra kerül. A rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik” – írta Nagy István.

Korábban azt írtuk, hogy Vitályos Eszter fejlesztéspolitikai államtitkár a Facebook-oldalán jelezte, miszerint a  kormány elé terjeszti, hogy állítsák le a kisoroszi Szigetcsúcson azt turizmusfejlesztési beruházást, amely sokak szerint tönkretenné a Dunakanyar egyik legszebb ártéri erdejét.

Az önkormányzat épp a hét elején adta át a kisoroszi szigetcsúcs területét a kivitelezőnek, hogy elkezdődhessék a 370 millió forintos „strandfejlesztés”. A kormány által juttatott támogatás a strandok „élményígéretet fokozó” fejlesztését célozza.

A tervek szerint az ártéri ligeterdőben aszfaltoznának, csatornáznának, de büfés bódékat is felállítanának, s egy egykori labdarúgópályán kibővített parkolót hoznának létre.

A strandfejlesztés ellen aláírásgyűjtés indult, mert a kezdeményezők szerint törvénytelen „ha a Natura 2000 jelzésű, kiemelten védett területekre konténereket, lakókocsis parkolóhelyeket és más építményeket telepítenek”.

A helyiek közül sokan panaszkodtak arra, hogy a polgármester nem vonta be őket érdemben a kezdeményezés tervezésébe.

A beruházás ellen a nemzeti park is kifejtette az aggályait.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) fejlesztéspolitikai államtitkár azzal indokolta a döntését, „a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni”.

(Telex, 444.hu, Mérce)
Címlapkép: Wikipédia