Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az O1G-n túl: érdemi kérdésekről vitatkoztak a szombathelyi előválasztás jelöltjei

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ellenzéki előválasztás első, tegnapi vitái talán szokatlannak tűnhettek azon nézők számára, akik a napi politika öncélú nyelvezetéhez szoktak, hisz a kormányzat cinikus lejárató kampányai, és sokszor az ellenzék válaszreakciói is igyekeznek a személyekre koncentrálva, minél jobban odamondogatni a másik félnek. A Partizán Vas megye 1. számú országgyűlési választókerületében tartott rendezvénye azonban szokatlan módon mentes volt mindenféle személyes élcelődéstől. Ugyanakkor komolyabb nézetkülönbségek sem voltak a jelöltek között.

Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor a Partizán előválasztási vitáján (forrás: Partizán videó)

A vita során minden résztvevő világossá tette, hogy az első számú szándék a kormány leváltása. A DK-s Czeglédy Csaba, az LMP-s Ungár Péter, valamint Koczka Tibor, az Új Világ Néppárt előválasztási jelöltje olyan társadalompolitikai kérdésekben is egyetértettek, minthogy kezelni kell a lakhatási válságot, a munkaerőhiányt, valamint rendezni kell a szociális dolgozók bérét.

A vita alapján úgy tűnt, a jelöltek felkészültek a térséget és az országot érintő problémákból, Gulyás Márton pedig nem csak a lényeges problémákat érintő kérdéseivel segítette a vita előrehaladtát, de moderációja során arra is kérte a jelölteket, hogy fejtsék ki, milyen megoldásokat nyújtanának a térséget érintő nehézségekre.

A megoldási javaslatok terén pedig már mutatkoztak eltérések a jelöltek közt.

A vitázásnak, kiváltképp a politikai vitának az álláspontok ütköztetésén kívül egyik rendkívül fontos szerepe a transzparencia. Gyakran hivatkozunk rá, hogy a magyarországi vitakultúra romokban hever, és mások se állnak sokkal jobban, ha a világban körbenézünk. Ez főként eszünkbe juthat akkor, ha a közösségi oldalakon veszekedő politikusokat látunk az üzenőfalunkon, vagy ha bekapcsoljuk a parlamenti élő közvetítéseket, ahol a cinikus kormánypárti képviselők kitapsolják az ellenzéki politikusokat, vagy épp az ellenzéki képviselők szemléltetnek krumpliszsákkal ülésteremben, amiért Kövér László megbírságolja őket.

Az előválasztási viták alkalmat adhatnak arra, hogy kirángassuk mocsarából a politikai vitakultúrát, valamint hogy visszahozzuk a társadalom előtt álló különböző utakról való érdemi diskurzust a politika középpontjába úgy, hogy az a választópolgár számára is követhető  legyen.

Szeptember 6. hétfőtől, három héten át, összesen 32 előválasztási vitát közvetít online a Partizán és a 444, amire a magyar politikai nyilvánosság történetében még nem volt példa. A viták segíthetnek dönteni a választópolgároknak jelöltek és pártok között, valamint a világnézeti különbségek és szakpolitikai alternatívák megismerhetővé válnak. Tegnap zajlott a vitasorozat első két eseménye Zala megye 3. és Vas megye 1. számú országgyűlési választókerületének jelöltjei között. A vitákat a Partizán youtube csatornája, a 444 Facebook oldala, valamint az elovalasztas22.hu oldal is élőben közvetíti.

A vita azért is fontos a Vas 1-es választókerületben, mert nem csak az előválasztáson, de a kormánypárttal szemben is igen szoros küzdelemre számíthatnak a jelöltek. A Medián július végi felmérése alapján a kormányváltást akarók 45 százaléka szavazna az LMP-s Ungár Péterre, aki az MSZP-Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik támogatását is élvezi a kerületben, valamint 44 százalékuk támogatná Czeglédy Csabát, a DK politikusát.

Az LMP és a DK jelöltjei is országosan ismert politikusok, Ungár országgyűlési képviselő, az LMP egyik legismertebb arca, és az Országgyűlés – papíron – egyik legvagyonosabb tagja, édesanyja Schmidt Mária, Ungár saját bevallása szerint is „beleszületett” a NER holdudvarába, a politikai és gazdasági elitbe. Czeglédy a szombathelyi képviselőtestület tagja, a szociális bizottság elnöke, de az ügyvéd nem ezzel szerzett országos ismertséget. Az ügyészség vádja szerint az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez  kapcsolódó bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek 2011 után. Az önkormányzati képviselővel szemben korábban költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, most pedig a Fővárosi Főügyészség azzal gyanúsítja, hogy ő áll a Borkai-videókat is kiszivárogtató „Ördög Ügyvédje” blog mögött. Koczka Tibor ugyanakkor inkább csak a szombathelyi közéletben ismert: az egykori fideszes alpolgármester most az  Új Világ Néppárt színeiben kampányol Szombathelyen.

A Vas 1-es billegő választókerületnek számít, 2018-ban Hende Csaba, a választókerület fideszes képviselője 49,92 százalékot szerzett, míg az ellenzéki jelöltek összeadva 47,8 százalékot értek el. 2019-ben az önkormányzati választások alkalmával ráadásul Szombathely önkormányzatában ellenzéki többség alakult ki, a polgármester pedig az MSZP-s Nemény András lett.

Lakhatás, munkaerőhiány és gondoskodási válság

A vita első szakaszában a jelöltek igyekeztek bemutatni a térség legfontosabb problémáit, majd azokra épkézláb megoldásokat vázolni. A koronavírus járvány alatt a kormány csak Szombathely térségétől 3 milliárd forintot vont el, mint ahogy arra Ungár Péter felhívta a választók figyelmét. Czeglédy Csaba arra is figyelmeztetett, hogy a városban több mint 250 családnak nincs megoldva a lakhatása. Koczka Tibor, a Fidesztől néhány éve eltávolodott szombathelyi ex-alpolgármester, az Új Világ Néppárt jelöltje pedig arról beszélt, hogy Vas megyében az elmúlt időben megkétszereződtek a lakhatási költségek.

A résztvevők szerint lakástámogatásra szükség van, és abban is egyetértettek, hogy a lakhatást mint alapjogot alaptörvénybe foglalják. Egyedül a városokban növekvő bérleti szektort érintő lakbérplafon bevezetésével kapcsolatban tértek el a vélemények.

Ungár kijelentette, pártja támogatja, hogy a lakhatási jog érvényesítése érdekében a lakbérek bérszabása keretek közé legyen szorítva, Czeglédy azonban elmondta, szerinte ,,a magántulajdon szentségét nem lehet semmivel sem megtörni”, ezért számára még eldöntendő kérdés, hogy legyen-e államilag meghatározott lakbérplafon Magyarországon.

Koczka nem támogatja az – egyébként számos európai nagyvárosban valamilyen formában létező intézmény – bevezetését.

A térségben komoly probléma a munkaerőhiány, amellyel Szombathely országgyűlési képviselőjének szintén meg kell majd birkóznia 2022 után. Koczka Tibor rámutatott, hogy az osztrák bérek számos magyart vonzanak arra, hogy a határon túl keressenek munkát, miközben Magyarország egyik legnagyobb ipari parkja befektetők és munkaerő nélkül marad. A képviselő 250-300 ezres, adómentes minimálbérekkel igyekezné orvosolni a problémát. Ungár kijelentette, 4 éven belül nem lehet elérni az osztrák bérszínvonalat, lépéseket azonban lehet tenni annak érdekében, hogy csökkentsék a különbséget a hazai és a határon túli bérek között. Az LMP politikusa elmondta, az egyik legnagyobb bérszakadék az állami szektorban jelentkezik. A magyarok nem csak a munkahelyük miatt ingáznak, de sokan Ausztriában íratják iskolába a gyereküket, ahol ezért az állami szolgáltatások színvonala is sokkal jobb.

,,Akinek munkaerőre van szüksége, az fizesse meg” – vélekedett ugyanakkor Czeglédy Csaba, a DK jelöltje. Szerinte „az állam mindenhatóságának is van határa”, így a munkáltatóknak kell ösztönözni béreikkel a munkavállalókat a maradásra.

A gondoskodási válság kérdésében a politikusok egyhangúlag elítélték a kizsákmányoló viszonyokat.

,,Magyar emberek, nők végeznek gondoskodó munkát, amiért nem kapnak pénzt, és ezen áll az, hogy mások hogy tudnak részt venni a munkaerőpiacon. Amíg nem fizetjük meg a gondoskodási munkát, addig nem fogunk tudni mit kezdeni az idősödéssel, a csökkenő fertilitási rátával, és az a szendvics generáció, akik egyszerre a gyerekeiket és idős családtagjaikat is ápolják, lelkileg se fogják tovább bírni.”

-fejtette ki Ungár Péter, aki már régóta foglalkozik a szociális dolgozók helyzetével. A politikus a vita során is megemlítette az ágazatban dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos támogatási javaslatát.

A családtámogatás is előkerült a vitán. Koczka szerint a CSOK-ot alapjaiban kéne átgondolni, ugyanis szerinte a támogatás célja az volt, hogy növelje a születésszámot, ám 2020 novembere és 2021 márciusa között 8 és fél százalékkal csökkentek az erre irányuló mutatók. Az egykori fideszes képviselő szerint a családi pótlék jelenlegi támogatási összege pedig „egy vicc”. Ungár szerint a kormányzati családpolitikának vannak népszerű és helyes elemei, azonban szerinte probléma, hogy házassághoz kötik a támogatásokat. Az egyszülős családok így kiszorulnak a kedvezményekből. Czeglédy szerint jó cél, hogy az emberek vállaljanak minél több gyereket, azonban a kormánynak nem szabadna büntetni azokat, akik valamilyen okból nem tudnak.

Elindultunk kifelé a füstös szobákból

A Partizán műsorában Czeglédy Csaba a Borkai-videókat nyilvánosságra hozó „Ördög Ügyvédjével” kapcsolatban is megszólalt. Czeglédyt a Fővárosi Főügyészség még múlt héten gyanúsította meg, hogy ő állhat a blog hátterében, a vádakra a vita során azonban csak annyit felelt: ,,sajnálom hogy ez nem én voltam”. Elmondta ugyanakkor, hogy zseniálisnak tartja az oldal munkásságát, mivel a Borkairól készült videónak sikerült napokra megbénítania a Fidesz 2019-es önkormányzati kampányát. Ugyanakkor szerinte a magyar politika helyzetet mutatja, hogy ilyen ügyek kellenek ahhoz, hogy egy üzenet átjusson a „fideszes kommunikációs buborékon”.

A beszélgetés vége már-már a fideszes képviselőkkel szembeni elszámoltatás ígéretlicitjébe fulladt Czeglédy és Ungár között: a DK részéről büntető perek, az LMP oldaláról pedig vizsgálóbizottságok hangzottak el.

Habár markáns véleménykülönbségekről nem beszélhetünk az egyes témákkal kapcsolatban, a választópolgárok számára világossá válhat, hogy a jelöltek különböző megoldási alternatívákkal rendelkeznek bizonyos problémákra. A hétfő esti eseményen a szokásos O1G-zésektől mentes, valódi szakpolitikákra koncentráló vitát láthattunk. Sokat kell még fejlődnünk annak érdekében, hogy a közbeszéd színvonala megváltozzon, azonban az ellenzéki összefogás egy lépéssel kijjebb került a füstös szobákból, Szombathely billegő körzetében pedig nemcsak az előválasztáson, de a Fidesszel szemben is komoly küzdelem vár az ellenzéki jelöltekre.

A Partizán szerkesztett videóját a legfontosabb momentumokkal itt tudjátok megnézni. A teljes adás ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Partizán videó