Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb 74 hallgató hagyja el az SZFE-t

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Freeszfe Egyesület közleménye szerint újabb hallgatók hagyják el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Most összesen 74 hallgató szüntette meg a jogviszonyát az alapítványi fenntartásba került egyetemen.

  • A színházrendező – zenés színházi rendező szakirány 3. évfolyamában a teljes osztály, 7-ből 7 hallgató hagyta ott az egyetemet.
  • A színházi dramaturg képzésen szintén a teljes 3. évfolyam  8-ból 8 hallgató,
  • a látványtervező művész MA, II. évfolyama 6-ból 6 hallgató,
  • a színházrendező – bábszínházi rendező szakirányon az V. évfolyam, teljes osztálya, 6-ból, 6 hallgató,
  • a drámainstruktor – színjáték szakirányon 1 hallgató,
  •  a színművészek közül, 13-ból 7 hallgató,
  • a dokumentumfilm-rendező művész szakon 9-ből 3 hallgató,
  • a doktori iskolából pedig, 12 hallgató mondta fel jogviszonyát.

A végzős, idén diplomázó osztályok közül is többen hagyják ott az egyetemet:

  • A színházrendezők teljes osztálya, 6-ból 6 hallgató,
  • a színházi dramaturg képzésen szintén a teljes osztály, 8-ból 8 hallgató,
  • a színművészekből pedig 11-ből 10 hallgató.

Az egyesület közleménye szerint 74 hallgató szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével a salzburgi Mozarteumban, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemen, a varsói színművészeti egyetemen, a svájci Academia Dimitrijben, a pozsonyi színművészeti egyetemen és a bécsi zeneművészeti egyetemen folytatja tovább tanulmányait.

Ahogy arról korábban írtunk, a Freeszfe Egyesület március közepén mutatta be az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programját, amelynek részeként az SZFE hallgatói, amennyiben nem kívánnak a modellváltáson váltáson átesett intézményben maradni, akkor öt európai egyetemen folytathatják a tanulmányaikat.

Az Egyesület a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri) állapodott meg az SZFE-s hallgatók átvételéről.

A külföldi egyetemek az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményként tartják számon, az itt elvégzett kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában ismerik el. Az oktatási tevékenység tehát Magyarországon történik, a partneregyetemek főleg az adminisztrációs hátteret biztosítják, bár a vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – a Freeszfe Egyesület oktatói gárdájával közösen fogják értékelni.

Augusztus végén arról is beszámoltunk, hogy a 2019-ben indult filmes 6×6 évfolyam, illetve a 2019-ben indult MA rendező és operatőr osztály már korábban csatlakozott a programhoz, valamint a BA osztályok közül a gyártásszervezőknél 6-ból 5 hallgató, a filmrendezők teljes osztálya (5 hallgató), a vágók teljes osztálya (6 hallgató), az operatőrök teljes osztálya (6 hallgató), a filmforgatókönyvírók teljes osztálya (6 hallgató) szüntette meg jogviszonyát az egyetemmel. A mesterszakos osztályokból a filmrendezők teljes osztálya (7 hallgató), az operatőröknél 7-ből 6 hallgató döntött ugyanígy.

Címlapkép: Egyetemfoglaló diák az SZFE-nél. / Fotó: Csoszó Gabriella