Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Segítség a válság idején: lakhatási programra fordítja pénzjutalmát a Habitat Magyarország

Ez a cikk több mint 2 éves.

A fővárosi lakhatási szegénységben élők érdekeit szem előtt tartva használja fel a a Budapestért díjjal járó pénzjutalmat a Habitat for Humanity Magyarország, amelyet már meglévő Lakhatási Alapján keresztül tesz elérhetővé a rászoruló családok számára, derül ki sajtóközleményükből.

Budapest Főváros Közgyűlése 2020. november 17-én Budapestért díjat adományozott húsz magánszemély és szervezet mellett a Habitat for Humanity Magyarországnak is a „fővárosi lakhatási szegénység elleni küzdelemben vállalt szerepéért, széles körű társadalmi összefogást teremtő tevékenységéért”. A díjátadót a járvány miatt idén augusztus 30-án tartották meg.

Szegfalvi Zsolt, a szervezet ügyvezető igazgatója a díjjal kapcsolatban megemlítette, hogy megtiszteltetésnek érzik, hogy a főváros ezzel elismeri munkájukat.

„Azonban szeretném kiemelni, hogy továbbra is lakhatási válság van. Országosan és a fővárosban is bőven van javítani való a lakhatási szegénységben élő mintegy 3 millió ember sorsán. A Habitatnál ezen dolgozunk a közvetlen segítségnyújtáson és az intenzív szakpolitikai munkán keresztül. Fontosnak tartjuk, hogy ebben a munkában a döntéshozói pozícióban lévők is partnereink legyenek, hiszen ahhoz, hogy ennyi ember helyzete érdemben javuljon, széles körű összefogásra és hatékony lakáspolitikára van szükség.”

-nyilatkozta Szegfalvi.

A közlemény szerint a Habitat a díjjal járó 200 ezer forintot átláthatóan és közvetlen segítségnyújtásra fogja felhasználni,

a pénzösszeggel kiegészítik a már létező Breda József Lakhatási Alapot, amely 2020-ban 7 lakáskörülményeket javító beavatkozást hajtott végre, valamint 130 háztartásnak vásárlási utalványt, 50 háztartásnak pedig tisztasági csomagot tudott biztosítani Újpesten.

A Habitat újpesti lakhatási programjának keretében új otthonra találó családról készített riportunk itt olvasható.

A Habitat 2011 óta minden évben elkészíti lakhatási jelentését. A tavaly publikált jelentést, amely a 2019-es helyzetet mutatja be, mi is feldolgoztuk, itt olvasható. A jelentés nem túl vidám képet fest a magyarországi lakhatási helyzetről: a felmérés szerint mintegy 3 millióan élnek lakhatási szegénységben, azaz a lakosság közel harmada megfizethetőségi, lakásminőségi és energiahatékonysági, területi, illetve jogi szempontból az átlagosnál rosszabb, kiszolgáltatottabb helyzetben él.

 

Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce